donderdag 22 april 2021

Hersenspinsels

 Je moet wel beseffen, dat er vele soorten van werkelijkheid en onwerkelijkheid bestaan; er moet nog onderscheiden worden tussen goed en kwaad tussen het belangrijke en het nutte1oze, tussen het ware en het onware, tussen het zelzuchtige en het onzel£zuchtige. 

Aan de voeten van de meesters

Alcyone


Er is nog zoveel te leren. En met leren bedoel ik eigenlijk nog meer het onderzoeken  van de geest. Leren zien waar ik mee bezig ben. Bewust worden van waar mijn gedachten zich mee bezig houden. 

Meestal zijn gedachten bezig met het verleden of de toekomst en halen ze daarbij allerlei hersenspinsels naar boven die niets meer te maken hebben met de werkelijkheid van dit moment. Op dit moment zit ik te typen aan dit stukje of ik sta op een ander moment te strijken. Nog een beter voorbeeld,  beter want dat doe ik automatisch en daarbij kan ik dan heerlijk of juist heel vervelend in de geest verdwalen in spookbeelden over de zogenaamde werkelijkheid  van dit moment maar IS dat de realiteit op het moment dat ik sta te strijken? Er is strijken en niet meer dan dat. als ik om me heen kijk sta ik in een gezellige kamer en wat heerlijk het zonnetje schijnt. Dat is de echte werkelijkheid. Ik hoef niet mee te gaan in de bedenksels van de zogenaamde realiteit van dit moment. Ja en al ik naar buiten ga doe ik een mondkapje op of niet als daar redenen voor zijn. En laat me ook buiten niet meenemen in hersenspinsels . Ik ben buiten of in de winkel en koop wat nodig is zonder allerlei bijgedachten., want die komen natuurlijk onwillekeurig naar boven en op het moment dat ik dat opmerk is er al iets opmerkelijks gebeurd en misschien kan ik op dat moment weer even rustig om me heen kijken.

En nou moet je niet denken dat ik dat allemaal kan en beheers maar ik doe mijn best en leer me daar bewust van te worden en dat scheelt een slok op een borrel. Het geeft meer rust want ik kan elk moment als ik mezelf betrap op hersenspinsels weer terug aar de werkelijkheid van dit moment op de plek waar ik sta en waar ik me bevind. 

Dat  kan ik net zo oefenen als het oefenen en in beweging blijven met mijn spieren. Niet alleen het lijf is heel belangrijk maar het is ook belangrijk de geest te trainen. We zijn hele mensen en dat hele mens kan in zijn totaliteit een steentje bijdragen wanneer hij/zij zelf in rust in de werkelijkheid van het eigen moment kan verkeren. 

Er zijn zoveel dingen die we als werkelijkheid zien maar die door de emoties vertekend worden. We vissen van alles op uit onze emoties. Niet dat al die werkelijkheden niet moeilijk kunnen zijn en emoties oproepen maar ik kan steeds weer terug naar de werkelijkheidvan MIJN moment. Het hoeft in onze gedachten niet zwaarder te worden dan de werkelijkheid is. Wat is er op dit moment werkelijk? Dat kan ik me op ieder moment afvragen en terug uit mijn overpeinzingen die er op dat moment niet toe doen. Dat is spirituele oefening om een heel mens te kunnen worden. Stabiel in het eigen midden van alle dag.

Door bewustwording en  op leren te merken waar het wel en geen werkelijkheid is kan ons veel ellende bespaard worden.  Komt er ook meer ruimte voor de mooie dingen die ons dagelijks omringen  want hersenspinsels kunnen we missen als kiespijn . Laten we leren  ze geen aandacht te geven.

Ook a WimJansen schreef daar  iets moois over

https://ongrond.nl/2021/04/last-van-demonen-geef-ze-thee-en-sigaren/





7 opmerkingen:

  1. ONTDOE JE VAN ALLES WAT JE DENKT GELLEERD TE HEBBEN....EN WEES DIE JE BENT.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maanden lang heb ik het omgekeerde gedaan. Dook in mijn gedachten en maakte bewust mooie verhalen. Ik lag op de bank en kon verder niets. Het hielp me de dag door.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja he er zijn tijden dat je eerst jezelf op een voor jezelf goede manier weer op de rails moet zien te krijgen. Heel belangrijk

      Verwijderen
  3. Ik ben van het voelen, laat maar naar boven komen, die hersenspinsels, die gevoelens. Dan kunnen ze letterlijk en figuurlijk 'aan het licht komen' en helen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ook Judy. Het gaat er ook niet om ze te verstoppen of te verdringen. Maar als de emoties met je leven aan de haal gaan heb ik gemerkt dat is het moeilijk is je er weer los van te maken.en in de werkelijkheid terug te keren

      Verwijderen
    2. En dan blijven ze dus je werkelijkheid kleuren. Zeg ik met respect.

      Verwijderen
    3. Ik denk dat onze werkelijkheid altijd door onszelf is ingekleurd. We brengen altijd ons eigen denken en voelen mee en kijken door onze eigen ogen. daar komen we niet vanaf en dat hoeft ook niet we kunnen het alleen maar leren zien en herkennen en niet in lastige zaken blijven hangen. Helen zoals jij het zegt. Aan het licht komen is ook ze leren zien en erkennen. Maar alles blijft altijd je eigen werkelijkheid. En niet die van een ander.😏

      Verwijderen