zondag 21 november 2021

Een levenslange oefening.

 Het draait allemaal om de liefde.  

Ja liefde. Wat is dat eigenlijk. Ik denk als je het aan verschillende mensen zou vragen zou je ook verschillende antwoorden krijgen. Het is verbazingwekkend hoeveel verschillende inzichten er zijn over de liefde. Ik voerde er ook nog wel eens gesprekken over. Helaas met een vriendin die alweer enkele jaren geleden overleed. Dat waren mooie gesprekken. We waren het lang niet altijd samen eens maar we konden naar elkaar luisteren. Dat kwam ook omdat we van elkaar hielden. Alweer een van de vormen van liefde die er is. 

Hoe makkelijk kan liefde niet over gaan in haat. Wie je de ene dag nog als een heel goede vriend ziet daar mee kan zomaar iets gebeuren waardoor je elkaar liever ontloopt en dan kan het zelfs zo zijn dat de liefde die je voor hem of haar koesterde omslaat in boosheid, weestand en zelfs haat. Is dat dan liefde. Ik denk dat we dat soort voorbeelden allemaal wel kennen. 

Mijn vriendin zei altijd God is liefde.  En nu heb ik zelf niet als basis en uitgangspunt het alomvattende idee van een God die liefde is, ik kan daar gewoon niet zo goed mee uit de voeten. Ik kom dan onherroepelijk in een dualiteit terecht van links en recht, goed en  fout, ik hier god daar, Wat doe je dan met al die mensen die in jouw ogen niet goed zijn, in jouw ogen geen liefde kennen of een hekel aan je hebben .  Als ik moet geloven in een god die hemel en aarde heeft gemaakt dan moet er ook voor die goed noch iets geweest zijn. en daarvoor ook nog en daarvoor ook nog.  Ook in de wetenschap zie ik zulke dingen tevoorschijn komen. Aan de hand van het bewijs voor het ene volgt dat er dan ook weer iets anders moet zijn. Wat was er voor de oerknal. 

Om het maar even simpel te houden denk ik dat alles in deze dualiteit is opgebouwd uit aantrekking. afstoting en neutraliteit. Als er een God zou zijn zou hij alle principes die er zijn vertegenwoordigen. Dan kan hij nooit alleen maar liefde zijn. Zonder die drie fenomenen is er geen leven mogelijk. 

Nou daar maar eens een poosje over nadenken want dat betekent wel dat ook ik die drie dingen in mij heb zitten. Zonder dat is er geen bestaan van mij mogelijk. Maar misschien kan ik er wel anders mee om leren gaan. 

Heee kom ik daar op het punt allomvattende liefde of zo je wilt groot liefde mededogen.  Alles mag er zijn zoals het is. 

Betekend het dan dat ik niet meer kan zien waar mensen elkaar wat aandoen en agressief handelen, elkaar naar het leven staan? 

Nee dat betekent het  natuurlijk niet. Een goed ouder zal zijn kind ook goed opvoeden en dat betekent niet dat alles maar goed gevonden wordt en toch houden zij van hun kind. En dat laatste daar ontbreekt het mij nog wel eens aan. Ik kan de boosheid over onterechte of onrechtvaardige zaken nog maar heel moeilijk in het perspectief van de liefde plaatsen.

Goedheid en liefde kan alomvattend zijn maar het is verschrikkelijk moeilijk om het in het juiste perspectief te  leren zien 

Ik leef middenin die dualiteit en het enige uitgangspunt ben ikzelf. Misschien moet ik af en toe eens uit dat perspectief van het zelf proberen te stappen zonder mezelf te verliezen en open naar mijn medemens en vooral naar mijzelf kijken. \. Mijn medemens die ook gelukkig wil zijn net als ik. 


Nog genoeg om over na te denken en vooral om stil te worden zodat alomvattende liefde wat meer duidelijkheid in mezelf kan krijgen. En vooral om te leren zien wat het dus niet is. Want als ik leer zien wat het niet is kan wat het wel is meer gewicht krijgen.

Boehddisme is een levenslange beoefening.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten