maandag 27 december 2021

Bewuste vrijheden

 Ober de voorgaande video.

 Kan het bewustzijn vrij zijn van alle denken voelen?


Dat is een vraag die Krisjnamurti altijd weer stelt in verschillende variaties. Volgens mij is dat de vraag die de ware vrijheid kan en laat zien. 

Die werkelijke vrijheid zit niet in alle dingen die ons overkomen of in de omstandigheden waarin we leven. Vrijheid is een diepgaand onderzoek in het eigen bewustzijn. In de eigen conditioneringen waar we nooit vrij van zijn omdat ze zo diep in al onze systemen zijn geïntegreerd.  Om ze te erkennen is een heel diepgaand onderzoek nodig. Een onderzoek dat doorlopend vragen stelt aan het eigen zijn. 

Krisjmamurti was er zeer bedreven in de juiste vragen te stellen waardoor de wetenschappers waar hij mee sprak iedere keer weer op een ander been werden gezet en steeds een stapje verder konden maken in hun onderzoek naar dat genen wat door Krisjnamurti al vrijheid werd. benoemd of liever gezegd nooit benoemt maar altijd bedoeld werd. . Een rechtstreeks antwoord was  en is er niet. Want zo gauw je een antwoord formuleert  loop je alweer tegen de volgende vraag aan. En dat is precies waarom het een  levenslange tocht kan zijn en het eigenlijk op ieder moment in het leven volkomen duidelijk zou kunnen zijn als we de juiste snaar raken. 

De zoektocht naar die juiste snaar die probeert K altijd weer bij iedereen op te graven door zijn doorlopende vraagstelling. 

Daarom vind ik het voorgaande filmpje zo boeiend om te horen hoe het functioneert en hoe we altijd weer tegen onze eigen innerlijk beperkingen en onvrijheden aanlopen. 

De enige vrijheid die er is zit in ons eigen bewustzijn. Kom daar maar eens achter. Misschien is dat niet iedereen zomaar gegeven. Ook voor mij is het iedere keer weer een aandachtig aanwezig zijn en me opnieuw bewust worden. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten