zaterdag 18 maart 2023

Er is een weg uit het lijden

  We gadden weer onze wekelijkse zoom met Veroni en zij had Hartmut gevraagd met ons mee te zoomen. Hij logde dus vanuit Amerika bij ons in. Wat heb ik genoten van de inzichten die we via hem weer te horen kregen. Naar aanleiding van de lessen hadden we het over:


Het  lijden in Samsara en hoe wij voorbij lopen aan alle akkefietjes waar we iedere keer weer zo makkelijk tegenaan lopen. Als het lang warm is verlangen we naar de kou en omgekeerd. en zo zijn er talloze dingen die eerst leuk zijn en later vervelend en saai worden waardoor we weer naar iets anders verlangen. Daar komt nooit een eind aan. Het ouder worden, dingen nier meer kunnen om nog maar te zwijgen over ouderdom en dood enzovoort enzovoort. 


Mijn ogen bijvoorbeeld. Ze doen het niet meer zo goed en worden steeds slechter. Toch probeer ik het zoveel mogelijk naast me neer te leggen omdat er nog genoeg is wat ik wel kan zien en die enkele keer dat ik dus denk K .. ik kan niet meer zien wat ik echt wil zien, en uiteindelijk neem ik dat dan maar op de koop toe. Maar in het Boeddhisme heet dat allemaal lijden. 


Natuurlijk is er ook heel veel om van te genieten, Die verschillende dingen staan naast elkaar. Alles moet geleefd worden en zeker de goede dingen zijn er om van te genieten.. Dat doe ik dan ook met volle teugen en dat wordt ook zeker aangemoedigd binnen de weg die ik ga zodat er een goed evenwicht is en ik niet in een depressie hoeft te schieten. Je kunt zelfs genieten door een hap van een appel te nemen, deed Rimpoche ons ooit voor. Maar als ik het lijden niet wil zien is er geen enkele reden om de volgende stap die ik kan nemen  te onderzoeken. De weg die leidt uit het lijden. Want, zegt de Boeddha, die weg IS er. Het gaat er niet om dat te geloven maar het gaat erom het zelf te onderzoeken en ervaringen in het eigen leven te leren zien, te ervaren en in het bijzonder ze ook te bewerkstelligen . Steeds meer zien wat er gebeurd in de ervaringswereld van mijzelf en daarmee werken.


Wij zien niet half de prachtige mogelijkheden die er zijn wanneer we vrij van dat simpele maar ook heftige lijden zouden zijn waarin we doorlopend vervallen omdat we niet veel meerkzien dan dat wat we ervaren vanuit ons eigen beperkte perspectief waarin we zelf centraal staan.


Door het maken van kleine stapjes wordt de werkelijkheid van andere en ruimere mogelijkheden steeds zichtbaarder en komt er vertrouwen in de beoefening en de ervaring gaat dan bevestigen dat er meer mogelijkheden zijn tot verandering . Meer mogelijkheden voor een beter leven.   


De inzichten die opgebouwd zijn vanuit het denken zijn hoe je het wend of keert bekrompen wanneer het niet gepaard gaat met de eigen levendige ervaringswereld en begeleid door analitische meditaties en inzicht ontwikkelingen daaromtrent. We leven in een egocentrisch perspecrief vanuit het persoonlijke denken dat maar moeilijk te doorbreken is. 


Heel af en toe kunnen we misschien eens een glimp opvangen van een groter geheel. Een geheel waarin alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is en waarin alles als het ware op zijn plek valt. Op een of andere manier ervaar je dan de algehele verbondenheid en versmelting met alles wat er is en was en toch heeft ieder ding zijn eigenheid. Een ervaring waar, algemeen bekend, geen woorden voor zijn te vinden. Goed geaard is alles hetzelfde er verandert niets en toch is de ervaring een totaal andere belevenis dan wat je ooit had. Het zjjn momenten die, wanneer je ernaar op zoek bent ze niet zult vinden. Momenten die je niet vast kunt houden. en het is slechts een heel klein tipje van de sluier die laat zien dat het leven meer is dan wat doorgaans wordt ervaren.  

Mooi om mee te kunnen maken maar dat is niet waar het leven om draait. Het is maar een fragmentje van het totaal aan mogelijkheden die binnen een leven dat volledig geleefd zou kunnen worden aanwezig is. Wel geeft het een bevestiging van een veel groter perspectief die een weg uit het lijden kan beteken. 


Meer bewustwording van het opgesloten leven dat ik leid en dat te zien in het grotere perspectief van wat er mogelijk is, geeft openingen 


Wij zijn zo afgescheiden geraakt van de manier van leven met ervaringen die mensen in het verre veverled hadden. Ook Plato heeft het over het Schone en het Goede als de zon die in onze ervaringswereld schijnt. Niet als iets buiten onszelf zoals we dat nu ervaren maar als iets wat binnen onze eigen ervaringswereld als een werkelijkjheid tevoorschijn komt en alles in het licht kan ztten omdat we ruimer zijn dan ons denken dat in staat is een scheiding tussen het hier en daar en tussen dit en dat op te werpen. Terwijl het allemaal in ieder moment in onze ervaringswereld aanwezig is.

 Het gaat te ver om hier een hele studie over Plato te verwoorden en dat zou ik ook niet kunnen. Plato zou op een andere manier bestudeerd moeten worden dan alleen  vanuit het fysieke denken waar we nu aan gebonden lijken te zitten. Plato was een filosoof/musticus die zijn eigen ervaringen aan ons duidelijk probeert te maken. Alleen door zelf te beoefenen kan hij   begrepen  worden. Hij verwoord zijn eigen  werkelijkheid om ons aan te moedigen op zoek te gaan  naar die grotere wereld in onze eigen ervaringen. 


 Ttegenwoordig zijn we zo geindctrineerd door de filosofieën van de latere filosofen zoals o.a. Descarte en vele anderen dat mogelijkheden die er al eeuwigheden waren bijna   ommogelijk zijn gemaakt binnen het wetenschappelijk perspectief dat zijn weerslag heeft in onze samenleving waarin het denken centraal staat. 


Er is een inlevingsvermogen nodig om te ervaren waar dingen over gaan binnen het perspectief van het oneindige en alomvattende waar we zelf deel van uitmaken.  We zijn meer dan het afgescheiden geheel van ons lichaam. Alles bestaat in de wereld van onze ervaringen. Een soort buiten de box denken en ervaren zou nieuwe perspectieven kunnen openen. Op een nieuwe manier die eigenlijk een oude manier is, naar onze ervaringswereld kijken en weten dat het buiten en binnen een geheel is. Evenals in de Hermetca het boven en beneden een geheel is.


Het mooie is dat je dit gegeven in essentie in alle tradities tegen kunt komen als je er genoeg in doordringt en  leerstukken kunt doorzien met de juiste duiding.  In het Boeddhisme waar het expliciet in de traditionele stromingen  wordt beoefend staan die inzichten centraal zodat ze in het eigen leven gezien en ervaren kunnen worden.   Het gaat ook hier weer te ver om meer informatie te beschrijven. 

De huidige wetenschap heeft de oude wetenschappen weggegooid   Die  functioneren  op een andere manier  dan puur en alleen op beredenering. Maar daarin tegen bieden de oude wetenschappen meer dan voldoende ruimte om de huidige wetenschap te integreren. Een samengaan van de tegenwoordige wetenschap met de oude wetenschappen  vanuit het  'werken met de levende ervaring' zou een prachtige symbiose zijn waardoor er een beter leven en  meer wijsheid te halen. is. 


Een van de dingen waar ook de Dalai Lama zich steeds weer voor inzet. Er is zoveel interessants te vinden als je wilt onderzoeken en ervaren in een wereld zoals nu waar bijna geen beperkingen zijn en zoveel mogelijkheden om te onderzoeken. Geen andere beperkingen dan de eigen moraliteit en inzet die boven al belangrijk is. 


Als we die stap kunnen zetten gebeuren er bijzondere dingen en gaan we alles anders bekijken dan alleen door de redeneringen vanuit ons hoofd.  


Beiden zijn noodzakelijk op de weg naar bevrijding uit het lijden.  




5 opmerkingen:

  1. Een zeer interessant leesstuk, dank je

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat heb je dit weer knap geschreven, hoe doe je dat toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Net had ik nog een telefoongesprek met mijn vriendin in Suriname over ouder worden en wat dan niet meer gaat. Ik kwam er achter,dat soms mijn hoofd denkt het geaccepteerd te hebben. Maar bots ik hevig tegen een beperking aan,dan laat mijn hart voelen,dat aanvaarden niet alleen in dat hoofd zit

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Precies. Eindelood Opmerkzaam bewustzijn dat steeds meer openingen geeft he

      Verwijderen