zaterdag 12 september 2020

Buiten het zijn kan er niets zijn.

 Als dat zo is dan is er een voortdurend ontstaan en vergaan vanuit oorzaken en gevolgen. Een eeuwig doorgaande beweging zonder begin en einde.

En als je het dan hebt over oorzaken dan zijn dat ook eeuwig rondgaande bewegingen.  Niet iets waar voór nog iets anders bestond want dat zou 'niet zijn' betekenen.


Dat op zich is al moeilijk voorstelbaar. Als je dan ook nog probeert je iets voor te stellen over 'niet zijn' kom jeterecht in een voortdurend negatieve voorstelling van niet dit en niet dat. Want wij hebben geen ander referentie kader dan 'het zijn' tenzij...

Dat 'niet zijn', zijn we hier in het Westerse Christendom  als voortvloeiing uit het Jodendom,  God gaan noemen en hebben 'hem' een schepping in de handen gegeven.  Dat werd een mooi plaatje waar niet iedereen  mee uit de voeten kan en er dan ook nog eens een eigen interpretatie op los laat.

In de joodse traditie wordt daar wat minder kort door de bocht mee omgegaan en wordt dat 'niet zijn' in meerdere lagen verdeeld waarvan de 'bovenste' laag zo uitzonderlijk heilig en onnoembaar is dat er geen naam aan gegeven kan worden. Heel interssant daar meer van te leren begrijpen. 

Evenals ons bewustzijn dat daarmee verbonden is en ook uit meerdere lagen bestaat. En daaraan laten we zeggen synchroon loopt

Toch vind je over de hele wereld mythologische verhalen die  allemaal naast dat westerse scheppingsverhaal gelegd kunnen worden. Evenals het verhaal van Mozes in het biezenmandje naast het hindoeïstische verhaal van Krisjna gelegd kan worden. En zo zijn er veel meer vergelijkingen mogelijk. En daaraanvolgend diepgaande bewustzijnsstudies mogelijk. Allemaal uiteindelijk onderbouwingen voor meditatie. Hetgeen weer een verbinding kan geven met het onnoembare.

Omdat dit allemaal zo interessant is ben ik blij dat ik deze maand weer mee kan gaan doen met de vergelijkende studie in De Geheime Leer in de digitale zoom van de theosofische vereniging in Arnhem. Omdat fysiek aanwezig zijn niet altijd meer haalbaar is.Ik ging door die studie al eerder heen maar de vediepingen die daarin zitten en die aan ons eigen bewustzijn diepte en inzicht geven, houden nooit op. Daar begint dat tenzij... van hierboven



Emile Nolde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten