zaterdag 12 september 2020

Buiten het zijn kan er niets zijn.

 Als dat zo is dan is er een voortdurend ontstaan en vergaan vanuit oorzaken en gevolgen. Een eeuwig doorgaande beweging zonder begin en einde.

En als je het dan hebt over oorzaken dan zijn dat ook eeuwig rondgaande bewegingen.  Niet iets waar voór nog iets anders bestond want dat zou 'niet zijn' betekenen.


Dat op zich is al moeilijk voorstelbaar. Als je dan ook nog probeert je iets voor te stellen over 'niet zijn' kom jeterecht in een voortdurend negatieve voorstelling van niet dit en niet dat. Want wij hebben geen ander referentie kader dan 'het zijn' tenzij...

Dat 'niet zijn', zijn we hier in het Westerse Christendom  als voortvloeiing uit het Jodendom,  God gaan noemen en hebben 'hem' een schepping in de handen gegeven.  Dat werd een mooi plaatje waar niet iedereen  mee uit de voeten kan en er dan ook nog eens een eigen interpretatie op los laat.

In de joodse traditie wordt daar wat minder kort door de bocht mee omgegaan en wordt dat 'niet zijn' in meerdere lagen verdeeld waarvan de 'bovenste' laag zo uitzonderlijk heilig en onnoembaar is dat er geen naam aan gegeven kan worden. Heel interssant daar meer van te leren begrijpen. 

Evenals ons bewustzijn dat daarmee verbonden is en ook uit meerdere lagen bestaat. En daaraan laten we zeggen synchroon loopt

Toch vind je over de hele wereld mythologische verhalen die  allemaal naast dat westerse scheppingsverhaal gelegd kunnen worden. Evenals het verhaal van Mozes in het biezenmandje naast het hindoeïstische verhaal van Krisjna gelegd kan worden. En zo zijn er veel meer vergelijkingen mogelijk. En daaraanvolgend diepgaande bewustzijnsstudies mogelijk. Allemaal uiteindelijk onderbouwingen voor meditatie. Hetgeen weer een verbinding kan geven met het onnoembare.

Omdat dit allemaal zo interessant is ben ik blij dat ik deze maand weer mee kan gaan doen met de vergelijkende studie in De Geheime Leer in de digitale zoom van de theosofische vereniging in Arnhem. Omdat fysiek aanwezig zijn niet altijd meer haalbaar is.Ik ging door die studie al eerder heen maar de vediepingen die daarin zitten en die aan ons eigen bewustzijn diepte en inzicht geven, houden nooit op. Daar begint dat tenzij... van hierboven



Emile Nolde

vrijdag 11 september 2020

Een weg van bewustwording

 Alles is al gezegd en alles is al wel een keertje gedaan. Gister kwam ik weer zoveel herkenbare dingen tegen. Allereerst zat ik te kijken naar Nathan Naga die in mijn ogen zoveel dingen zei waar ik me helemaal in kon vinden. Hij werd geintervieuwd en gaande die youtube film werd hij steeds duidelijker. En 's avonds laat keek ik nog naar de Boeddhistische omroep met een interessante uitzending over Het IK, het zelf, Ken uzelf en waar en wat is dat IK.

En dan denk ik tja daar hoef ik eigenlijk niets meer over te zeggen. Zo klaar als een klontje. Hoe moeilijk kan het zijn. Maar toch schijnt het heel moeilijk te zijn. Niet dat ik het weet want dan zou ik niet zo vaak de mist in gaan. Maar iets begrijpen is nog niet het kunnen leven. Dat is een heel ander verhaal.

Er zijn vele wegen die naar Rome lieiden. Ja inderdaad, m,aar er zijn ook wegen die naar Amsterdam of Rotterdam gaan. Bij sommigen is er helemaal geen bewegwijzering. Dan moet je maar afwachten waar je terecht komt.

Tegenwoordig is er van alles op de markt en onder de noemer van spiritualiteit krijg je allerlei dingen te horen die er vooral op gericht zijn jezelf beter te gaan voelen. Lekkerder in je vel te steken. Niks mis mee natuurlijk. maar is dat spiritualiteit? Gaat spiritualiteit niet bij uitstek over een weg die leidt tot eenwording met dat wat meer is dan het kleine ikje dat zich lekker wil voelen. Niet dat dat er niet mag zijn. Maar misschien is dat maar een heel klein onderdeeltje van de spiritualiteit die leidt tot een wording met het geheel. Een bewustzijn dat meer verbonden is met het AL. Daar gaat spiritualiteit over. Dan wordt dat kleine Ik in dienst gesteld van het AL en dat is overgave. Wel een van de moeilijkste dingen die er is en zeker niet iets waarbij je bij voorbaat al  lekker in je vel steekt als je daar aan werkt. Overgave is niet eenvoudig.

Dan heb je het niet meer over een gezond lichaam door Hatha Yoga, Want dat is er op gericht in ons wersterse denken om een gezonde geest en lijf te verkrijgen. Allemaal in dienst van onszelf, maar dan is Hatha Yoga, Bakti Yoga ,Raya Yoga, Mindfulness en zoveel andere wegen een mogelijkheid om je te ontwikkelen zoals het orspronkelijk bedoelt is om het in dienst te stellen van... spiritualiteit.  Dan gaat het erom het hele menszijn in dienst te stellen van een bewustzijn dat zichzelf overstijgt. Zicht te krijgen op datgene wat daarvoor nodig is.

Wat is dan dat ik, wie ben ik. En op zoek daarna kwamen ook alle geintervieuwden op de TV jong en oud tot de conclusie dat er niets vaststaands in  dat ik te vinden is. Het is totaal afhankelijk van oorzaken, conditioneringen die al van de vroegste kindsheid ingebracht worden en allerlei andere  omstandigheden. Er is niets aanwijsbaars te vinden en het is voortdurend aan verandering onderhevig. En op zoek naar een zelf kun je in een grote leegte terechtkomen die misschien niet voor iedereen behapbaar is. Daar is overgave. De sprong in het duister dat geen duister is. 

Daarna gaat het leven verder en misschien is het dan duidelijk dat er alleen  ruimte is. Om die ervaring en 


ruimte ook te kunnen leven... is een hele weg om te gaan. Dat is een steeds grotere bewustwordingsweg.

woensdag 9 september 2020

Dank dank dank

 De laatste jaren ben ik niet meer fysiek aanwezig geweest op de avonden van de Theosofische vereniging in Arnhem. Maar ik heb een paar weken geleden wel het progamma voor het komende seizoen in een prgrammaboekje gelayout en ik ben natuurlijk ook lid gebleven want het gedachtebgoed en dat wat ze te bieden hebben, daar kan ik mij helemaal in vinden. Ook verzorg ik nog steeds de website https://theosofieinarnhem.wordpress.com/ en de facebook pagina. 


Gister kreeg ik een brochure van de overkoepelende organisatie in Naarden binnen. Richtlijnen voor meditatie van Vicente Hao Chin jr. Ik las het vanmorgen en werd me weer eens extra bewust hoe belangrijk meditatie is wanneer je met spiritualiteit bezig wilt zijn. 

Ik denk dat ik me daar nu bewust een kleine 30 jaar dagelijks mee bezig houd en ervaar het bewust aanwezig zijn door de dag heen, als belangrijk. 

Verschillnde soorten meditaties die als basis hebben:

 de oefening om de geest rustig te maken op een kussentje door eerst 

een lichaamsscan en ontspanning te beoefenen en daarna 

Me op de ademhaling te richten


 het heeft na jaren een positieve uitwerking  op het hele leven wanneer die oefening een soort gewoontepatroon in het dagdagelijkse ZIJN gaan worden.


Aan het eind van de brochure lees ik dan een klein resumee nadat alle stappen beschreven en onderbouwd zijn.

1. Meditatie heeft 2 doeleinden

Het verwerven van dagelijkse gelijkmoedigheid en

Het verwerven van het transcedentale leven

(Transcedentale leven een groot woord voor het meer in contact komen met bewustzijnslagen die lastiger bereikbaar zijn maar bij iedereen aanwezig. Dit even  als mijn persoonlijke aanvulling)

2. De beoefening wordt gekenmerkt door de groeiende aanwezigheid van een fundamentele factor: bewust zijn zonder oordelen.

3. Het welslagen hangt af van 

(1) regelmatige beoefening

(2) de mate van bewustzijn in het dagelijks leven

(3) de samenhang tussen het gedrag en het meditatieve leven.


Ja ik zet dat hier nu allemaal even kortweg neer maar zo  1, 2, 3 functioneert het niet. 

Daar ben ik in 30 jaar dagelijks  oefenen wel achter gekomen. Maar desalnietemin heeft het me heel veel opgeleverd in de vorm van:

 me beter bewust worden  van hoe ik in elkaar steek en met het dagelijks leven omga. Ook minder stress, angst en overlopende andere emoties. Ik kan wat beter met problemen omgaan en laat me niet meer zo makkelijk uit het veld slaan.  Niet dat het er allemaal niet meer is maar ik ben me meer bewust van al die emoties waardoor ze beter te handteren zijn.

Meditatie of de oude dag???

Ik houd het op meditatie. En die dagelijkse  meditaties en lessen daarover werden me aangereikt via het Boeddhisme en mijn helaas overleden leraar Gelek Rimpochee.

🙏🙏🙏

Dank dank dank.