Elly's eigenwijze Alles mag er zijn zoals het is Dit blog gaat over mijn persoonlijke ervaringen en de zingeving aan mijn leven. Spiritualiteit en het dagelijks leven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik houd me graag bezig met schilderen, fotograferen en lezen over het filosofische denken in Boeddhisme en Christelijke mystiek om het in het dagelijks leven in praktijk te leren brengen
zondag 28 juni 2020
Als de hemel valt
Ik ben begonnen om het voor mezelf te schrijven en alle dingen die op spiritueel gebied voor mij belangrijk zijn, op te schrijven. Het doet me goed het zelf makkelijk bij de hand te hebben en terug te kunnen lezen. Nu zette ik er een nieuwe pagina in onder de kop. Het is een link naar de autobiografie, 'Als de hemel valt' en vooral de epiloog die ik er in zijn geheel plaatste valt onder de noemer van dit blog.
Zo kwam ik er ook weer aan toe om het terug te lezen en me vol dankbaarheid te verheugen in alles wat dit leven me heeft geboden zelfs in zeer moeilijke tijden en dat wil ik toch ook graag delen.
Soms voel ik me zo machteloos als ik al het lijden wat de mens doorstaat om me heen zie en alle ellende die er op de televisie en andere media voorbij komt. Machteloos omdat ik fysiek niet in staat ben wat dan ook te doen om alle narigheid op te lossen. Ik ben zelfs de laatste jaren tot de ontdekking gekomen dat aangeboden diensten zelden aangenaam zijn. Een luisterend oor is meestal meer dan genoeg om niet het tegendeel te bewerkstelligen. Vaak is het genoeg er gewoon te zijn als het nodig is. Maar mijn armen zijn altijd te kort.
Een ander kan niets leren van de dingen die ikzelf door ervaringen en aandacht geleerd heb en zelf beschik ik niet over de wijsheid de juiste dingen te doen of te zeggen waar een ander iets aan zou kunnen hebben om zichzelf uit het lijden te bevrijden want daaruit ben ik zelf niet eens bevrijd. Daarom is het enige dat ik kan doen 'zelf bij de les blijven' en opmerkzaam zijn in dat waar ik mee bezig ben. Ik heb geleerd hoe behulpzaam dat kan zijn bij alle problemen die ik op mijn weg tegenkom en het teruglezen van de stukjes die ik erover schrijf onderstrepen dat voor mij. Het geeft me een extra impuls om aandachtig en bewust met mezelf en de omstandigheden om te gaan.
Ook heel behulpzaam bij reflecterende momenten vind ik de boeken van Krisjnamurti. Iedere keer weer spoort hij zijn toehoorders aan om het zelf uit te zoeken en diepgaand onderzoek te doen in hun eigen geestelijk functioneren. Hij wijst iedere autoriteit en religie af. En ik begrijp dat ook wel omdat er dan het gevaar bestaat dat je niet meer openstaat en denkt dat DAT het is en mijn ervaring is ook dat DAT niet bestaat. Toch heeft wat Krisjnamurti afwijst mij wel geholpen de weg naar binnen te vinden. De stok achter de deur om er mee bezig te blijven en aan de hand van de eigen onderzoeken de methode te vinden die bij me past. Voor mij is het na vele jaren duidelijk dat het niet meer en zeker niet minder dan methoden zijn om tot iets te komen.
Ik zal af en toe nieuwe teksten van Krisjnamurti die mij inspireren in de pagina's van de bovenbalk plaatsen.
zaterdag 27 juni 2020
Tara
Als de pijn dan wat verdwenen is en ik me weer een beetje normaal ga voelen spelen er veel gedachten door mijn hoofd. Er zijn zoveel mensen die hetzelfde meemaken of erger en dan misschien zelfs onder veel onaangenamer omstandigheden. Want ik heb niets te klagen met de omstandigheden waarin ik mag leven.
Ik moest weer denken aan de woorden van Etty Hillesum. Die spelen me vaker door het hoofd:
Binnen in me zit een hele diepe put. En daarin zit God. Soms kan ik erbij. Vaak ligt er stenen en gruis voor de put. Dan is God begraven. Als ik dan mijn hoofd in mijn handen verberg dan ervaar ik dat God binnen in mij is. En dan zeg ik: ruim het puin uit je leven en dan komt God weer tevoorschijn.
En dan reciteer ik de mantra van Tara, "Ohm Tare Tutare Ture Soha".
Voor mij zo'n mooie aanvulling door wat ik meegekregen heb aan waardevols in mijn leven.
Met het bewustzijn daarop gericht kunnen er mooie dingen gebeuren en ontstaat er een eenheid van waaruit alles er kan zijn. Dat krijg ik dan als een cadeautje aangereikt en dat is zo mooi. Het is er weer voel ik dan.
vrijdag 26 juni 2020
Als ik later groot ben
zaterdag 20 juni 2020
Puin ruimen
Ja hij zegt dat natuurlijk heel wat beter dan ik dat hier nu opschrijf maar ik ben het daar in ieder geval helemaal mee eens.
Ik vind het ook heel interessant om me te verdiepen in de christelijke mystiek. En heb boeken gelezen van Theresa van Avila, Johannes van het kruis. Artikelen van Simone Weil en veel ander geschreven werk uit de christelijke traditie. Naast de weg die ik volg in het Boeddhisme.
Gelek Rimpochee, die in de Sanga van Jewel Heart mijn leraar was en helaas is overleden, zei altijd, als je weet in welk potje je het moet stoppen kom je een heel eind. En ook dat is mijn ervaring geworden dat ik de dingen steeds beter weet te plaatsen ook al leer ik nog steeds van alles wat ik tegenkom.
Het is wel belangrijk voor mij dat alles waar ik mee bezig ben en spiritueel genoemd zou kunnen worden ook past in de huidige maatschappij en in de wetenschappelijke ontwikkelingen van de moderne tijd zodat ze geen tweedracht bewerkstelligt en we ook daar ons voordeel mee kunnen doen.
Mijn ervaring is dat dat prima samengaat. Zogauw als daar misvattingen tussen tevoorschijn komen gaat er bij mij een belletje rinkelen. Daaraan gehoor geven en oplettend onderzoeken is voor mij belangrijk om met beide beentjes op de grond te blijven staan.
Als er dingen binnen de wetenschappelijke know how in twijfel worden getrokken door een spirituele stroming die claimt dat ze de waarheid in pacht te hebben ook al lijkt hun onderbouwing in eerste instantie spiritueel onderbouwt te zijn, het stukje wetenschappelijk onderzoek en de resultaten in de praktijk worden gewoon aan de kant geschoven. En dan begint dat voor mij te lijken op de dogmatische stellingen vanuit religie zoals vroeger de kinderen niet ingeënt werden tegen polio etc. de praktijken die velen uit het verleden hebben afgezworen, dogmatisch en niet in de lijn met hun spirituele ideeen en die nu in een nieuw jasje weer tevoorschijn komen.
We kunnen prima bezig zijn, ieder op zijn eigen manier met het zogenaamde hogere of het verinnerlijken van het goddelijke. Uiteindelijk hoeft er geen enkele materie te zijn die dat tegen houdt. Dat we lijfelijk allergisch zijn voor medicaties of straling dat kan natuurlijk en is heel vervelend en moet misschien om die reden vermeden worden maar dat is iets anders dan dat het je af zou sluiten voor de spirituele weg die je wilt gaan. Het kan onmogelijk meer zijn dan een fysieke beperking. Het zgn goddelijke functioneert op een andere wijze en is prima te combineren ook al moeten we vaak net al Etty Hillesum zeggen.
En dat is puur overdrachtelijk bedoeld en niet fysiek. Fysiek, dat zijn alle menselijke uitvindingen stralingen die abstract lijken maar echt wel een fysieke vorm hebben en niets met de goddelijke geest te maken hebben.
Binnen in me zit een hele diepe put. En daarin zit God. Soms kan ik erbij. Vaak ligt er stenen en gruis voor de put. Dan is God begraven. Als ik dan mijn hoofd in mijn handen verberg dan ervaar ik dat God binnen in mij is. En dan zeg ik: ruim het puin uit je leven en dan komt God weer tevoorschijn.
Ja het is een lastig onderwerp en iedereen zal zijn eigen weg daarin moeten en willen volgen. voor mij is dit hetgeen waar ik al mijn doen en laten aan toets en met beide beentjes in het hier en nu wil blijven functioneren onder alle omstandigheden .
vrijdag 19 juni 2020
Al zoveel levens zocht ik
Al zoveel levens zocht ik naar jou die
vrede bent, geslagen en verstoten
ging ik naar jou op weg. Al zoveel levens
zocht ik naar jou die liefde bent, want wat wij
liefde noemden, het vloeide telkens weg.
Ik zag de diepe dalen, verdwaalde in het woud,
verdronk in duister water, greep rond in zelfbehoud
Ik riep om hulp, maar woorden, zij keerden leeg terug.
Toch wist ik in die diepten, dat er ook hoogten zijn en
in de kringloop van de tijd, klom ik er steeds weer uit,
Totdat ik stil aandachtig, ging zitten op mijn plek en keek
naar alle dingen die ik niet had ontdekt.
De koele maan van wijsheid, keek neer terwijl ik zat,
vertelde van de leegte, waardoor dit alles was.
Het duister gaf de ruimte, liet 1000 dingen zien
die ik toen aanschouwde vol van verwondering.
Ik hoefde niet te grijpen en houden wat ik had
Het mocht er alles wezen, zoals het werkelijk was.
Zo wandel ik nu verder en weet,
in alles wat ik zie
in alles wat ik hoor en voel,
in alles wat ik ben en
alles wat de wereld is
daar heb ik jou ontdekt,
Een lange weg
donderdag 18 juni 2020
Ja DAT.
dinsdag 16 juni 2020
Volwaardig
Als ik bijvoorbeeld zeg dat ik als vrijwilliger natuurlijk geen volwaardige relatie heb met een bejaarde die lichtelijk dementeert. Wil ik daar eigenlijk mee zeggen dat die licht dementerende niet helemaal volwaardig is. Ik haal niet alles uit zo'n relatie wat ik van een goede relatie verwacht. Toch kan ik me heel blij voelen met het contact dat ik had en de manier waarop wij samen spraken of bezig waren. Noem dat maar niet volwaardig...? Maar als ik zeg het is niet een volwaardige relatie dan is dat eigenlijk een oordeel over de staat van zijn van die persoon. En doe ik ook mijn eigen handelen te kort.
Als ik daar goed over nadenk, klopt het niet helemaal. De ander is wel degelijk volwaardig ieder mens is volwaardig in de staat waarin hij of zij verkeert. Maar de uitspraak zegt meer over mijzelf. Ik ben niet in staat de ander als volwaardig te erkennen of te aanvaarden. Misschien zijn mijn verwachtingen anders. en dan zegt het misschien meer over mijzelf want het is ook niet volwaardig de ander niet als volwaardig te kunnen zien met alle beperkingen die een mens kan hebben. In ons menszijn zijn we allemaal volwaardig mens. Daar hebben beperkingen niets mee te maken. Of je nou een arm mist of wat dan ook het mens zijn is er niet minder om.
Uiteindelijk zijn we allemaal mensen met onze beperkingen en hebben we vaak beelden van onszelf waaraan anderen zich zouden moeten aanpassen. Maar zo zit de wereld niet in elkaar. En het is maar de vraag of ons zelfbeeld klopt. Anderen zien ons meestal heel anders.
Ja dan zijn er natuurlijk weer een heleboel mitsen en maren zoals gewoonlijk. Er zitten grenzen aan wat wel en niet kan en aan welke normen en waarden een mens moet voldoen maar dan komen we al snel in een heel andere discussie terecht.
Het gaat hier gewoon even over volwaardig. Vaak gebruiken we dat woord in relatie tot anderen te lichtvaardig en is het een soort beoordeling van de ander ten opzichte van mijn eigen zelfbeeld en ik vergeet dat ik daaraan zelf de invulling geef naar eigen normen en waarden die even beperkt zijn als van iedereen en dus ook niet altijd de volle werkelijkheid omvatten. Misschien denk ik wel te makkelijk dat ik het bij het rechte eind heb en vergeet dat mijn rechte eind ook door mijn persoonlijkheid wordt gekleurd.
Ik denk dat ik alle relaties maar eens als volwaardig ga leren accepteren. Dat geeft meer kleur aan het leven dat zo geweldig gedifferentieerd is. Prachtig.
Wat is bewustwording toch belangrijk.
zondag 14 juni 2020
zaterdag 13 juni 2020
Heftig nachtje
Ik ben wel wat pijn gewend van mijn darmen en heb het tegenwoordig minder frequent dan een tijd geleden maar vannacht rees het de pan uit. Vreselijk misselijk was ik er ook nog bij en durfde niet eens overeind te komen bang dat ik van mijn stokje zou gaan.
Met wat paracetamol dat ik eigenlijk bijna nooit gebruik, kreeg ik een beetje meer rust tussen de buien door. Om half acht ben ik in slaap gevallen en om 11.30 werd ik wakker.
Wat een genot de verkrampingen waren verdwenen en tegenwoordig houd ik er meestal geen ontstekingen meer aan over en kom ik langzamerhand weer op de rit.
Als ik er nu aan terugdenk realiseer ik me hoe ik dan geen pijn heb maar werkelijk pijn ben. Er is geen mogelijkheid als je zware pijn hebt om je dan nog op iets anders te richten. Het is niet eens bij me opgekomen om dat te doen. Meestal kan ik in pijn aanvallen me nog wel bewust blijven van hoe ik ermee om wil gaan maar dat was nu totaal verdwenen.
Ja ook dat is het leven. En dan kan ik er gelukkig na die tijd weer aan terug denken en me realiseren hoe ik er in meegezogen werd. Niks wolkjes die verdwijnen. Al weet ik altijd in mijn achterhoofd wel dat het overgaat maar dat speelt op de momenten dat ik erin zit totaal geen rol.
Wat mij als peutertje van kinds af aan al door mijn moeder werd geleerd is dat ik moet ontspannen en rustig blijven ademhalen als ik pijn heb. Dat ben ik mijn hele leven blijven doen en dat gaat automatisch. Het automatisme van aangeleerd gedrag helpt dus wel. Daar ben ik nog altijd dankbaar voor en er is ook geen angst want dat zou het ook moeilijker maken.
Zo zie ik dan nu vandaag toch nog allerlei lichtpuntjes die me tijdens die pijnen en misselijkheid niet meer opvielen.
Soms ga je dan opeens diep beseffen hoe zwaar lijden voelt en hoeveel er door de mensheid geleden wordt. En is het niet meer zo vreemd dat Jezus aan het kruis riep: Mijn god mijn god waarom hebt ge mij verlaten.
Er wordt nog zoveel meer geleden dan dat ene nachtje van mij .
Het is mooi weer en het wordt hopelijk een goed weekend
donderdag 11 juni 2020
Verwachtingspatronen
Nou ja, dat heb ik even uitgedacht maar nu nog de onderbouwing want die is al wel in mijn hoofd naar boven gekomen maar nu wil ik dat ook nog verwoorden.
Wat wil verdieping dan zeggen? Ik kan me natuurlijk overal in verdiepen, Er is zoveel op de markt er zijn boeken, computers en ik weet niet wat nog meer waar we onze 'wijsheid' uit kunnen putten. We hebben dan ook nog een brein waarin we heel wat kennis op kunnen slaan en daar komt alle materiele welvaart weer uit voort en dat geeft ons de ruimte om met van alles en nog wat bezig te zijn. Dat kringetje kan een onoverzichtelijke warboel worden van honderdduizend dingen want er is verschrikkelijk veel. De mogelijkheden zijn onuitputtelijk in deze moderne tijd. Dan is eenzaamheid ver te zoeken want we zijn druk druk druk. Nou ja waar maak ik me dan druk over. Is toch prima. Komt helemaal goed.
Ja klopt maar de verpleeghuizen zitten vol eenzame mensen en ik zou de eenzamen die thuiswonen ondanks alle moderne aanvullingen, spelletjes en ik weet niet wat nog meer, niet graag de kost geven. Misschien juist in deze moderne tijd lijkt de eenzaamheid groter te worden. Zelfs onder jongeren. Je kunt je nog zo in iets verdiepen wat buiten jezelf ligt, op stap gaan, vertier zoeken het zet niet altijd zoden aan de dijk tegen eenzaamheid. Er is altijd wel een gevoel van gemis verborgen dat naar de oppervlakte komt. Ook de eenzaamheid bij een ander is moeilijk op te lossen met een bezoekje, Wel doen natuurlijk maar er blijven altijd veel eenzame uren over.
En nu de volgende stap.
Vooral bij het ouder worden vallen er veel mogelijkheden weg door allerlei lichamelijke en soms ook geestelijke beperkingen. Dat wegvallen wordt niet minder als de jaren vorderen maar steeds meer. De mogelijkheden die van buitenaf aangereikt worden en er nu zijn, zijn niet inherent aan onszelf. Ze zijn ons nooit helemaal eigen geworden. Misschien denken we dat wel maar het vereenzelvigen daarvan dat is waar het om draait. Hoe worden dingen echt iets van jezelf waarmee je in volle tevredenheid kunt leven en zonder hulpmiddelen kunt voortbestaan. Met andere woorden heb ik genoeg aan mezelf zoals ik ben en me ontwikkeld heb..
Daarvoor zal ik toch echt eens een kijkje in mijn eigen doen en laten moeten nemen, mijn wel en wee mijn hebben en houwen. Hoe ga ik om met mijn leven. Ook voor wat betreft mijn pure staat van zijn zonder of met heel weinig inbreng van buitenaf.Vinden de hypes, goede voornemens, alle kwaliteiten die ik zou willen ontwikkelen echt een weg in mijzelf waardoor het werkbaar wordt. Is dat wat ik belangrijk vind mij eigen geworden. Ėėn met mijzelf? Krijgen ze handjes en voetjes. Ben ik me bewust hoe ik daarmee omga en misschien wel steeds weer verval in gewoontepatronen die ik liever zou omzeilen. En kan ik dan ook rust vinden als ik bemerk dat het allemaal niet zo gaat als ik graag zou willen als ik niet meer weg kan lopen naar allerlei buiten mijzelf liggende hulpmiddelen en afleidingen. Kan ik ook dan thuis zijn bij mezelf?
Ik vermoed dat zulke zelf onderzoekjes heel behulpzaam zijn. Daar een gewoonte van maken en stil worden in de reflecterende momenten. Er niet van weg rennen Er in alle rust naar kijken. Het tot je eigen zijnsstaat maken. Het lijkt mij heel behulpzaam om eenzaamheid te voorkomen of op zijn minst je er bewust van te worden en ermee om te leren gaan. Want eenzaamheid zit niet alleen in geen contacten hebben. Eenzaamheid zit in mezelf en gaat over vele soorten van gemis die niet meer op te vullen zijn van buitenaf.
Kan ik, nu ik nog volop uit de voeten kan, alleen zijn of heb ik moeite met het feit dat er niet altijd aan mijn verwachtingspatroon, dat ik heb van mijn contacten, wordt voldaan? Hoe spelen mijn verwachtingspatronen een rol in mijn gelukkig zijn? Verwachtingen kunnen grote teleurstellingen herbergen.
Ik denk dat het jezelf bevragen en wat zelfonderzoek van groot belang kunnen zijn bij het voorkomen van eenzaamheid.
dinsdag 9 juni 2020
Ik ben maar gaai
Ik wist toch zeker dat er ergens een fotootje moest zweven van meneer Gaai.
En ja hoor, gevonden.
Volledig
Maar ja, zo schijn ik niet in elkaar te steken. Vaak zeg of schrijf ik indrdaad teveel en zou het beter zijn te zwijgen. Maar ook communicatie is belangrijk. We leven niet op een eiland ieder voor zich. Samen zijn kan een verrijking zijn als er goed gecommuniceerd wordt. Maar goed communiceren is een van de lastigste dingen omdat iedereen vol zit van eigen ervaringen en ideeën . En als iets volzit kan het nooit VOL LEDIG zijn.
Zo heeft ook iedereen een ander beeld bij god. Wat is daarbij je beleving, waar heb je het over. God is liefde zei een vriendin tegen me, De bron. Ja allemaal goed en wel maar ook daarvan zijn vele interpretaties mogelijk.
Ik ben erg gehecht aan mijn partner en zeg van hem te houden en dat meen ik in hart en nieren. Maar of dat echt onbaatzuchtige alomvattende liefde is zoals ik me werkelijke volledige liefde voorstel. ...Tot mijn spijt moet ik erkennen dat het misschien een benadering ervan is maar zeker niet het volledige plaatje.
Ook weer zo'n woord. VOLLEDIG. Een van de mooiere woorden die ik ken. Het geeft voor mij precies aan waar alles over gaat. Het hele leven zou ik volledig willen leven.
Het lijkt wel zwaan kleef aan. Ik val nu van het een in het ander. Ik denk dat dat komt omdat uiteindelijk alles met alles te maken heeft. En dat komt ook weer tot uitdrukking in dat ene woord. VOLLEDG. Alles zit erin niets uitgezonderd omdat het leeg is kan alles erin. Maar wat doen wij en hoe ervaren wij. We zien nooit niet meer dan een klein stukje van de werkelijkheid Het is onmogelijk om het hele leven en alles erop en eraan in een keer te bevatten. Dus weten we eigenlijk niets. Alles alleen maar fragmentarisch.
Is het nog te volgen?
En al die fragmentjes slaan we op en bewaren we. Soms wanneer iets heel belangrijk is dan moeten we het maar even opschrijven om niet te vergeten. Op een papiertje in de computer of in ons brein. De opslag wordt door het hele leven heen steeds voller. De computer heeft gelukkig nogal wat extra geheugen en als het moet ook nog een extern geheugen. Maar het haalt allemaal niet bij VOLLEDIG zijn.
Misschien is het handiger om te erkennen dat we onvolledig leven, onvolledig zijn en als we ons dan dagelijks daarvan bewust worden en iedere keer alle ideeën over van alles en nog wat los laten. Wie weet kan dan HET VOLLEDIGE indalen en ons de ruimte geven om alles al is het maar een moment in de pure werkelijkheid te ervaren.
Nou ja, misschien is het echt niet te volgen maar het is ook gewoon mijn eigenwijs blogje voor vandaag.
zondag 7 juni 2020
Niets menselijks is ons vreemd.
Daarom vind ik het wel belangrijk om ook naar degenen die naar de maan wijst te kijken en te leren zien of hij leeft naar wat hij of zij verkondigt en eerlijk in zijn of haar vel steekt naar mijn eigen normen en waarden. Zo vind ik het bijvoorbeeld niet plezierig als er een beroep wordt gedaan door een leraar op een of andere overdracht vanuit een astrale wereld. Het kan natuurlijk heel goede dingen in zich dragen maar ik kan dat niet verifiëren. En ik ben ervan overtuigd dat er in die astrale wereld zowel goede als minder integere krachten aanwezig. zijn. Nee ik baseer wat ik lees en in me op wil nemen liever op iets tastbaars. Overleveringen van mens op mens bijvoorbeeld. Dat lijkt mij toch iets steviger. Dan kan ik ook al is het maar in de geschiedenis verefiëren hoe zo iemand geleefd en gewerkt heeft en wat daar de resu;taten van zijn.
Veel verhalen en filosofiën vanuit een ver verleden zijn dan in mondelinge overdracht doorgegeven. Maar de grootste controle ben je natuurlijk altijd zelf. Helpt het je en verrijkt het je in de zin van een spirituele weg die je wilt gaan en is jouw ervaring dat je er jezelf beter door leert kennen. Dat is voor mij in ieder geval echt belangrijk.
Mens ken uzelf, want niets menselijks is ons vreemd en het beste wat ik kan doen is mijn wel en wee leren kennen en erkennen zonder daar schuldgevoelens over te produceren. Daar heb ik niets aan, maar als ik erken en doorvoel dat er iets anders kan of verbeterd kan worden dan pas kan ik er iets mee doen, kan ik werken aan mijzelf.
Ik ben niet zo van alles met de mantel der liefde bedekken voor mijzelf.
Misschien wel voor mijn medemens als dat nodig is maar er is ook rechtvaardigheid nodig voor kwade zaken. Zonder mezelf te veroordelen en liefst met de nodige humor wil ik graag eerlijk naar mijzelf leren kijken/ En dan maar opletten zodat ik de volgende keer niet weer in de zelfde val loop. Maar ja.... Ik zei het al, niets menselijks is ons vreemd.
Foutje
Gelukkig stuurde Izerina mij een persoonlijk mailtje waardoor ik alles nog eens goed nakeek en de fout heb kunnen oplossen.
Allemaal heel hartelijk bedankt voor de moeite om te reageren Ik vond het al wel vreemd want er werden wel leuke statistieken zichtbaar. Maar nu is het me duidelijk en zal ik beter oppassen.
Dank dank dank en en lieve groet van Elly
vrijdag 5 juni 2020
Gedachten
De werkelijkheid
In de filosofie van het Boeddhisme kwam ik De Leegte tegen. Het zei me nog niet zoveel maar het was wel interessant. Alles bestaat uit afhankelijkheid. Er is niets dat op zichzelf bestaat. HHHHMMMM. Welke consequenties kun je daaruit trekken? En klopt de stelling?Nou ja daar kan je lang mee nezig zijn. Hoe zit dat dan. En ik las er zo een en ander over. Ik volgde toen nog geen cursussen en lessen van Gelek Rimpochee.
Op een dag verdween mijn totale houvast en ontstond er een zwart gat. Mijn wereld stond op zijn kop. De houvast die ik dacht te hebben verdween en dat was beangstigend. Durfde ik los te laten? Hoe heftig kan het zijn. Wat xou er van mijn zelf of mijn zelfbeeld overblijven? Want ook daar ging het over.Toch kwamen er steeds weer andere perspectieven waar ik houvast aan dacht te hebben en toen ik lessen en cursussen in het Boeddhisme ging volgen kreeg ik regelmatig te horen dat het DAT ook niet was als ik dacht te begrijpen wat Leegte was. Iedere keer weer was het loslaten van alle ideeën en stukjes houvast die ik zocht. Het werd steeds weer op losse schroeven gezet. Iedere keer werden de poten onder mijn stoel weggezaagd.
Als een drenkeling die zoekt en een plank vindt waarmee hij kan drijven kwam ik tot de ontdekking dat ik geen plank vast hoefde houden maar mijn eigen arm kon omklemmen dat alles wat ik denk en dacht in mijzelf aanwezig moest zijn. Want ik bleef gewoon functioneren ondanks moeilijk te bevatten inzichten., In stilte voelde en zag ik hoe alles op zijn plek viel. De eenheid van alle bestaan was een werkelijkheid en ik was er een deel van. Een geheel ermee. Het werd mijn ervaring. Het was zoals het is. De wereld in en om mij was prachtig Een bijzondere ervaring waarbij alle puzzelstukjes op de plek vallen.
Na die tijd had ik wel vaker zulke momenten van inzicht en eenheid beleving met een alles overheersend gevoel van blijdschap, dat ook altijd weer verdwijnt . Maar voor mij is het belangrijkste dat de wereld niet meer hetzelfde is als daarvoor . Ik kijk er anders naar. Toch is alles er nog net zo. Maar ik zie meer schoonheid in alles. Ik ervaar meer rust van binnenuit, zie ook helderder het verdriet en de narigheid dat er ook is.
Het verabsoluteren en tot de waarheid bombarderen van ideeën die ontstaan zorgt voor grote ellende en narigheid die we elkaar aandoen. We kunnen de dingen geen waarheid noemen die we zelf in het leven hebben geroepen inclusief religies die niet vanuit de afhankelijkheid van alle bestaan opereren. Alles wat vorm aanneemt is werkelijkheid en we moeten er een weg van liefde en mededogen in leren vinden. Waarheid is niet aan de orde. Als we het verlagen tot MIJN of een waarheid is vrijheid ver te zoeken. Er is alleen werkelijkeheid daar hebben we het mee te doen. Daarbinnen mogen we opkomen voor onrecht onderdrukking en andere ellende. Maar het kan nooit absolute waarheid zijn maar wel mijn werkelijkheid en die kunnen we net zo ruim maken als de omstandiheden toelaten. Met respect en zien dat alles een geheel is en prachtig in de differentiaties en vormen waarin het zich uitdrukt.
donderdag 4 juni 2020
Mijn wereld werd dus ook op de kop gezet.
En toen in een gesprek na aanleiding van een cursus in de Theosofie en de Geheime Leer kwam bij mij de vraag naar boven. Is er dan misschien toch geen God zoals ik me dat voorstel die zich voor ons of mij interessert? Het antwoord dat ik toen kreeg was niet bevestigend of ontkennend. Dus bleef ik ermee worstelen en bleef ik lezen en onderzoeken.
dinsdag 2 juni 2020
Het is niet waar
maandag 1 juni 2020
Aandachtig zijn
Maar daar wil ik het nu niet over hebben. Dat is er, dat ken ik en heb er mee om leren gaan. Toch iedere keer als ik me zo naar voel merk ik hoe moeilijk het is om dat gewoon te ervaren maar ook hoe makkelijk het is om daarin meegenomen te worden. Daar kan ik in blijven hangen of gewoon iets gaan doen als ik me niet al te rot voel maar ik kan me ook bewust worden van wat zich in me afspeelt en hoe ik daarmee om wil gaan.
Voor dat laatste koos ik vanmorgen en voor mij voelt dat altijd het beste. ik merk dat ik er dan niet te ver in af moet dalen want dat is dan me mee laten nemen door de ellende en dan komen er ook nog zenuwen bij die de situatie verergeren en daar schiet ik niks mee op. Het gaat erom dat ik me niet meer dan bewust ben van mijn lijf. Ik kan me dan richten op mijn beoefeningen die ik in het boeddhisme heb geleerd. Een Tara meditatie bijvoorbeeld. En doordat ik daar mijn ervaringen mee heb roept dat een blijdschap naar boven die van binnenuit komt. Een soort herinnering omdat ik daar die ervaringen eerder mee had. Ik kan me zo voorstellen dat het ook datgene is wat in de christelijke context gebeurt wanneer je je richt op een Jezus of een Maria. Misschien een rozenkrans bidt of je richt op Het Jezus gebed waarover ik las in de Filokalia
(Ik zal eens kijken of ik een linkje in de zijbalk kan zetten van de wikipedia zodat sommige woorden makkelijk te duiden worden.)
Het wordt mij dan in ieder geval duidelijk dat het ook mogelijk is je binnen lijfelijke narigheid je aandacht zo te richten dat er van binnenuit blijdschap ontstaat ondanks de ellende. Maar goed het is natuurlijk geen wet van Meden en Perzen dat die blijdschap naar boven komt. Als de narigheid te groot is, wat ik ook wel had dan is het lastiger om als het ware het lijf te laten zijn voor wat het is en je aandacht op iets moois te richten. Maar natuurlijk kan ook juist in de grootste narigheid de diepte van de ervaring zelfs groter zijn.