Elly's eigenwijze Alles mag er zijn zoals het is Dit blog gaat over mijn persoonlijke ervaringen en de zingeving aan mijn leven. Spiritualiteit en het dagelijks leven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik houd me graag bezig met schilderen, fotograferen en lezen over het filosofische denken in Boeddhisme en Christelijke mystiek om het in het dagelijks leven in praktijk te leren brengen
maandag 28 juni 2021
zondag 27 juni 2021
een aardig mens zijn
dinsdag 22 juni 2021
Alles is doorlopend in verandering
Ik las mijn eigen artikel dat ik in de bovenstaande menubalk zette onder God met een kleine g. En ik heb het bijna helemaal herschreven. Vandaar dat ik het zinvol vind hier in deze blogtekst nog eens te plaatsen En het blijft nu zo ook in de bovenbalk staan.
Maar niets veranderlijker dan een mens en wie weet of ik het ooit weer aanpas. Gelukkig leer ik altijd weer nieuwe dingen.
Er is niets dat hetzelfde blijft en zo is het ook met ideeën van mensen. Er wordt geloofd, er is religie, er is spiritualiteit, er wordt gefilosofeerd en alle uitkomsten daaromtrent zijn uiteindelijk afkomstig uit het menselijk brein. Er worden in vele tradities en in ieder land weer andere woorden aan gegeven en de wegen die gegaan worden zijn dan ook overal verschillend. Het is goed dat er vele mogelijkheden zijn om ons menszijn tot ontplooiing te brengen zolang ze als basis uitgaan van liefde mededogen.
Het leeg zijn van alle fenomenen van op zichzelf bestaan. Alles kan alleen maar bestaan op basis van onderlinge afhankeleijkheid.
Niet iets om zomaar te begrijpen laat staan het te leven.
zondag 20 juni 2021
Voor de duidelijkheid
Uit de overzichtsmeditatie van de stdia van het pad
Tsongkhapa
De basis voor alle vervolmaking en grondslag voor het hele pad is het volgen van een goede leraar.Moge ik dit helder inzien en hem volgen met hart en ziel.Een rijk begiftigd menselijk bestaan, zeer zeldzaam en met enorme mogelijkheden, heb ik deze ene keer verworven.Moge ik me dit onophoudelijk bewust zijn opdat ik er dag en nacht het wezen uit puur.
Wat is het toch verdomd moeilijk om te schrijven zonder dat het voor meer en andere uitleg vatbaar is dan waar ik het voor bedoeld heb.. Dat kom ik al jaar en dag tegen in alle blogjes die ik ooit schreef. Ik heb daar veel van geleerd maar kennelijk is het me niet en misschien zal het me ook wel nooit lukken duidelijkheid te geven. Zoveel mensen zoveel zinnen en alles wat op schrift staat zal voor iedereen weer anders binnenkomen en naar eigen inzichten vertaald worden. Dat opent mij ook wel weer de ogen voor allerlei traditilonele onderbouwingen die ik in de wijsheden uit de oudheid en in het bijzonder het Boeddhisme, tegenkom zodat er over de traditie geen ernstige misverstanden hoeven te bestaan.
In de traditie is het van het grootste belang een goede leraar te hebben. Dat wil zeggen een leraar die in de mondelinge overleveringslijn staat en die de wijsheden en leringen weer van zijn leraar heeft doorgekregen. Er is een grote veelheid leringen en uiteindelijk staan alle verschillende items van de lessen met elkaar in verband. .Dan kan er door de mondelinge lessen, de beoefeningen en de gesprekken tussen leerling en leraar duidelijkheid ontstaan of de leerling werkelijk begrepen heeft wat de essentie van de leer is en dan kan hij/zij dat in de praktijk brengen, de zogenaamde dharma beoefening, het dagelijks leven, zodat het eigen dagelijks leven in het teken komt te staan van wijsheid en groot liefde-mededogen hetgeen onderwezen wordt. De leraar is onontbeerlijk ook om te voorkomen dat er misvattingen ontstaan, misverstanden die zelfs tot desastreuse gevolgen kunnen leiden. Want een verkeerd begrip van de eeuwenoude leer is niet ondenkbaar.
Ook in het degelijks leven is het voor mij heel logisch dat als ik echt iets wil leren ik het uit moet diepen en er een goede onderbouwing van wil hebben. Dat is in allerlei specialisatie zo, in kunsten en op de werkvloer en alle werkzaamheden waarover en waarvan ik meer wil weten. Dingen die ik ook zelf wil leren en verwerkelijken of die waarnee ik me op zijn minst een beetje vertrouwd wil maken. Maar ik kan onmogelijk alle dingen tegelijk tot een bevredigingend einde brengen of bestuderen. Dat zou maar al te gemakkelijk tot chaos leiden en daar schiet ik niets mee op. Daarom vind ik het handig een goede keus te maken. Je kunt veel zelf uitvogelen maar de diepgang kan iemand die het vak of de stof zelf beheerst je pas bijbrengen en in de sport bijvoorbeeld is dat een coach die voor het te bereiken doel de verantwoording krijgt toebedeeld. De spelers worden dan geactiveerd tot top prestaties. Zo is dat ook in spiritualiteit niet anders, waar ik een diepgang in wil leren ervaren daar is een leraar onontbeerlijk. Daar ontkom ik niet aan. En dan wil ik een leraar die niet in chaos verkeert.
Daarom wil ik me in dit blogje tot de tradities bepalen. Het Tibettaans Boeddhisme is daarbij mijn uitgangspunten ik hoop dat duidelijk te kunnen verwoorden.
Daarbij ben ik ook erg geïnteresseerd in de traditie van de Christelijke mystiek alhoewel beiden niet met elkaar vermengd of op een hoop kunnen worden gegooid want dan zou er ook weer chaos ontstaan. Beiden hebben hun eigen uitgagspunten en een eigen pad om te gaan en dat is goed. Appels en peren zijn lekker maar niet hetzelfde. Ieder mens heeft iets anders nodig om verder mee te kunnen werken. Ik ben me bewust dat ik ondanks jarenlange verdieping in de beide stromingen er nog niets vanaf weet. Het is een kwestie van een levensweg. En om dat tekort aan know how in te dekken noemde ik dit blogje Elly's eigen wijze omdat ik uitgaande van het Tibetaans Boeddhisme toch af en toe ook graag iets schrijf over de Christelijke Mystieke traditie. . Maar wel is alles wat ik schrijf op de traditie gebaseerd en nergens anders op in de hoop niet verkeerd begrepen te worden.
.
zaterdag 19 juni 2021
Dat is al heel wat
Het leven overstijgt wat wij kunnen bedenken. Nicolaas van Cusa, mijn favoriete geestelijke schrijver, ontwierp in 1463 een balspel met een ongebalanceerde en dus onvoorspelbare bal. De les: laten we ons overgeven aan de complexiteit van het bestaan.
Inigo Bocken