zondag 27 juni 2021

een aardig mens zijn

Het hart van het Boeddhisme is dat je een aardig mens bent. Ja dat kan ik van harte onderschrijven.
Maar daar kom ik zomaar niet mee weg. Het lijkt allemaal zo makkelijk totaan de voordeur. En zo makkelijk is het ook wel totdat je verder na gfaat denken. 
Het handigste zou zijn dat je totaan de voordeur gaat en verder niet nadenkt of oplet. Dan kun je daar heel tevreden mee zijn. 

Maar in zo n eigenwijs blogje lukt dat niet. Want wat is dan een aardig mens? Iemand die nooit boos wordt, die nooit een schop teruggeeft als het vuur aan de schenen wordt gelegd? Een mens die altijd stabiel en min of meer emotieloos is en geen eigen mening mag hebben om anderen niet te hoeven kwetsen? 
Zoveel en nog veel meer vragen. 
Dat is de levensweg om te gaan en gaat verder dan denken dat ik (al) een aardig mens ben.

Ik ben op zoek naar de definitie en de ervaring van een aardig mens en dat is een hele weg om ook in mijzelf te verwezenlijken. Maar ik leer nog dagelijks.

3 opmerkingen:

  1. Voor mij is een aardig mens iemand met belangstelling voor anderen en weinig (ver)oordelen. Maar wel met duidelijke grenzen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel voor je reactie Izerina en ik bedacht. inderdaad zo werkt het. Iedereen heeft zo zijn eigen invulling daarvoor waar een ander aan zou ;mieten; voldoen om aardig gevonden te worden. Daar zouden wij samen misschien wel een hele boom over op kunnen zetten. 😍

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, een aardig mens zijn, dat is ook mijn streven. Maar 'aardig gevonden willen worden' is wel een valkuil. Soms, zoals Izerina zegt, zijn die grenzen heel belangrijk.

    BeantwoordenVerwijderen