zaterdag 27 november 2021

Op de barricaden

  Ik schreef er al over in mijn Magazijn en ben gewoon weer aan het bloggen geslagen. Misschien is er toch wel een weg te bewandelen waarbij je mensen niet zo gauw tegen de schenen schopt en toch gewoon jezelf kunt zijn in alle tegenstrijdigheden die er met anderen zouden kunnen zijn. Ik probeer daar een weg in te vinden door te overdenken, analyserenen en kijken hoe het bij mijzelf werkt en de ervaringen die ik daarin al tegen ben gekomen. 


Zo gauw ik denk dat mijn eigen weg de beste en de meest voor de hand liggende is om een goed leven te hebben voor mezelf en ook voor de ander dan klopt er al iets niet. Ik ga dan uit van mijn eigen werkelijkheden en die zijn toevallig niet de werkelijkheden van een ander hoe desastreus die andere ideeen ook mogen lijken in mijn ogen.  Op het moment dat ik daar iets in probeer te veranderen worden de fundamentele waarden van die ander aangetast en dat raakt hen  geweldig. Daar heb ik zo mijn ervaringen mee gehad en aanvaringen ook. Ik ben er nu zo langzamerhand achter: 

dat het andersom voor mij ook zo zou zijn.

 Zeker als er een blokkade is voor andere ideeen en ik/men zich dan in de eigen waarden aangetast voelt. Dan kan er een ongelooflijke hoeveelheid agressie naar boven komen. 


Dat overdenkend is het minder moeilijk op een rustige manier alleen over mezelf te blijven schrijven  in de hoop daar geen agressie mee op te roepen en als dat toch lijkt te gebeuren mij dan door de agressie niet zelf weer benadeelt en aangevallen te voelen want dat is wat er iedere keer in het algemeen wel gebeurd. 


Op die manier denkend zit ik intussen weer wat beter in mjn vel en heb ook weer zin om erover te schrijven wat ik dan ook deed in mijn Magazijn dat de laatste tijd kennelijk steeds meer gelezen wordt.

Een standpunt innemen is niet altijd zinvol.  Natuurlijk heb je altijd zelf overwegingen maar of het zinvol is daarmee pertinent naar buiten te komen is een ander zaak. Soms is het heilzaam/ Soms niet.

 Om dingen te verbeteren op het niveau van het dageliks leven is het vaak nodig op de barricade te gaan staan en dat is ook goed om te doen. Ik heb respect voor mensen die dat doen en kunnen. Maar  dat is waar is  ik tegenaan loop. Dat heb ik niet zo in mij ontwikkeld. Zo ben ik nooit echt  geweest. Daar wil en kan ik niet mee omgaan zoals ik nu in mijn vel steek. Dan sta ik niet in mijn kracht. Daarbij overweeg ik dan dat de persoonlijkheid niet minder krachtig hoeft te zijn  dan wanneer  hij zich dienend opstelt ipv regerend.  

Dienend, daar ligt meer mijn lracht en motivatie om een goed leven te leiden.

Daar wil ik proberen mij  in te bekwamen met betrekking tot het me aangevallen voelen bijvoorbeeld en daarin te herkennen dat ik boos wordt precies hetzelfde als alle mensen die zo boos worden. Die boosheid herkennen in mijzelf is een weg om te gaan en te leren daar een goede vredelievende weg in te vinden. Daar ligt mijn kracht, 

Ik kijk regelmatig op youtupe zooms die de Dalai Lama geeft op vragen en ik zie dan  hoe hij voortdurend de nadruk legt op de gemeenschappelijkheid en liefde mededogen. Een prachtig voorbeeld voor mij dat mij beter past dan uitgesproken waarheden  en waarde- oordelen  te verkondigen  en zulke bewoordingen geven me dan weer perspectief voor mijn eigen blogjes. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten