zaterdag 11 december 2021

Hoe kijk ik?

 Als er geen oost bestaat, kan er ook geen west bestaan. Als het ene er niet is kan het andere er niet zijn.

Dat zijn van die begrippen die overal op van toepassing zijn en dat is leuk om mee te stoeien maar het gaat als ik er goed over nadenk heel ver. Zo ver dat het je dagelijkse dingen op de kop kan zetten en het is maar de vraag of je dat wilt. Nou ik wil dat dus wel want ik ben heel nieuwsgierig. Want het mooie van het hele verhaal is dat uit die twee de derde 'geboren' wordt. Zo bestaat alles uit drieën en komt alles uit het voorafgaande voort. 

Ik en mijn medemens staan in contact, \, hoe dan ook. Of dat nu in deze tijd digitaal of live is, de contacten zijn er en door uitwisseling ontstaan er nieuwe ideeën. De omstandigheden geven het materiaal om ermee te werken en er iets van te maken. Hoe je je ook afzondert, contacten zijn er altijd. Al is het maar de melkboer, de bakker, of de hond.  😀

Ik en mijn  materiaal maken schilderijen en afhankelijk van allerlei omstandigheden. Mijn vakmanschap, de materiaal keuze, etc. ontstaat er een nieuwe wereld. Nou ja die sprong naar een nieuwe wereld is natuurlijk erg groot en Keulen en Aken zijn niet op een dag gebouwd maar... maar er komt in ieder geval een schilderijtje uit te voorschijn. Nou ja dat zeg ik wel, dat die stap is erg groot is maar misschien is die stap helemaal niet zo groot. Want alles  heeft echt weer gevolgen op mijn wereld. De manier waarop ik naar de wereld kijk. 


Maar wat en hoe is mijn wereld dan? Is de wereld ook werkelijk zoals ik ernaar kijk of is dat alleen maar mijn werkelijkheid. Waarmee ik niet wil zeggen dat mijn werkelijkheid niet bestaat want voor mijn is het wel degelijk werkelijkheid. En ik zal me daarmee uiteen moeten zetten. Maar kan ik die wereld dan ook naar mijn hand zetten. Nee dat denk ik niet maar mijn manier van kijken kan ik wel beïnvloeden en dat  heeft heus wel gevolgen. En dat is dan het volgend punt. Ik kan de wereld niet zo direct veranderen maar misschien wel mijn manier van kijken dat uiteindelijk toch meedoet aan het veranderen van de wereld. Want als ik anders ga kijken heeft dat ook invloed op mijn handelen.  Ik heb een steen gelegd in de rivier zingt Bram Vermeulen en daardoor zal hij nooit meer precies hetzelfde lopen. 

Maar mijn manier van kijken veranderen.? Kan ik  dat of wil ik dat of bestaat er zoiet als "Zo ben ik nou eenmaal". Ja en op dat punt is het vaak het lastigst. Dan noet ik heel goed naar mijzelf gaan kijken naar al mijn eigen doen en laten en erkennen wat ik soms niet gekend of erkend wil hebben. Dar kan ik als ik dat wil over mijn eigen schaduw heenstappen en de verandering leren integreren die ik zou willen. 

Ik kijk om mij heen en zie alle dingen rondom mij. Er is niets gekristalliseerd. Alles is doorlopend in verandering. Als de dingen gekristalliseerd zouden zijn is er geen beweging meer mogelijk. Geen relatie meer tussen twee polen waaruit die derde waar ik het over had voort zou kunnen komen. Als ik er goed over nadenk dan is er geen leven meer mogelijk in de kristallisatie van datzelfde leven. 


Wat is het leven toch wonderbaarlijk en misschien veel maakbaarder dan we in eerste instantie zouden denken. Daartoe worden ons alle mogelijkheden gegeven in deze huidige moderne maatschappij. En wat doen wij er mee? We hebben alles ontwikkeld tot op dit moment en al is alles niet altijd even goed we mogen er het beste van leren maken, Zowel op het grof stoffelijk niveau en de wetenschap tot in onze diepste bezieling. The sky is the limit. Het is maar net wat we ermee doen.

En als we het dan niet kunnen of willen veranderen. Als we er moeite mee hebben om zelf te veranderen en de schoonheid van het geheel te ervaren. Laten we dan in ieder geval niets stuk maken. of als we dat dan in onze onwetendheid toch doen of gedaan hebben laten we er dan open en eerlijk naar kijken en durven erkennen dat het beter anders had gekund. Want pas bij het zien en durven  erkennen waar onze makke zitten, kan er pas echt iets veranderen,

Niet vastzitten maar net humor  durven kijken naar mijn eigen minpunten, daar  veranderen is het moeilijkst dat er is maar ik heb gemerkt dat het voor mij heel heilzaam is geweest en nog altijd is. Het beste dat ik in mijn leren heb in leren zien en waar ik mee aan de slag ben gegaan. 


Alles veranderd is anders kijken  dan alles vergaat.

Wat is schoonheid?





Geen opmerkingen:

Een reactie posten