zaterdag 27 april 2024

007 Hapklare brokken

 In de vorige blogjes heb ik geprobeerd duidelijk te krijgen dat alles  voortkomt uit bewustzijn . Niet dat ik wil zeggen dat het bewustzijn de schepper van alles is. Dat is te kort door de bocht. Maar het is op ieder gemanifesteerd vlak wel de mogelijkheid tot nieuwe creaties. Dat is iets fundamenteels dat altijd aan mijn onderzoek ten grondslag zal liggen. Het schept wel de mogelijkheid tot groei en/of verandering. Het is een altijd aanwezige factor die eindeloze mogelijkheden in zich heeft.

Vooral in het persoonlijk leven. Daar wordt door opmerkzaamheid duidelijk hoe er  een samenspel is tussen brein en bewustzijn. Hoe onze observaties van de wereld en van onszelf door het denken worden bewerkt. Daarna doorgestuurd naar het bewustzijn waar het tot persoonlijke ervaring  wordt gemaakt. Een bijna onnavolgbaar en vliegensvlug proces een samenspel dat alijd werkzaam en doorlopend in actie  is.

Als ik het heb over de bewerkingen van het brein bedoel ik dat ik er concepten en benoemingen aan toevoeg worden. In veel gevallen is dat noodzakelijk om mijn wereld te kunnen begrijpen en objecten te identificeren en benoemen maar ook zijn er ontelbare waarde oordelen  die verband houden met mijn eigen wijze van leven. 

Dat zijn dingen waar ik me bewust van kan worden maar die over het algemeen onbewust functioneren. 

Dat  is een onderzoek waar ik heel lang bij stil moet staan om de enorme impact daarvan tot me door te laten dringen. Het maakt me verantwoordelijk voor mijn eigen leven. 

De volgende stap is dat onze toekomst wordt gecreƫerd door ons bewustzijn dat ik zelf ben.

Het bewustzijn en ook het onderbewuste en alle automatismen die ik mezelf eigen heb gemaakt en die veranderbaar zijn zoals alles voortdurend aan verandering onderhevig is, is  in staat om vreugde en geluk te brengen. Het bewustzijn is ook in staat om ons moeilijke tijden te geven of lijden en pijn en ellende te brengen. 

Hoe meer ik doordring in de werkingen van alles wat ten grondslag ligt aan die werkingen en het functioneren van de geest (brein-bewustzijn) des te meer begrip zal ik krijgen van mijn leven en het leven in het algemeen.  Dan krijg ik ook meer grip op mijn eigen functioneren, omgaan met omstandigheden die zijn zoals ze zijn en daardoor zal ik een stabielere levenshouding kunnen ontwikkelen. 

Om inzicht te krijgen  heb ik wel handvatten nodig die een soort steiger vormen om mijn eigen geest en de werkingen daarvan te onderzoeken. Ik maak dan graag gebruik van onderzoekingen die door eeuwen heen zijn gebruikt door onderzoekers die daar hun eigen ervaringen mee opgedaan hebben.

En zo, steeds proberen kleine stapjes te maken ben ik nog niet eens aan het onderzoek begonnen. Toch is dat de enige manier voor zover ik dat nu zie om het ook voor mijzelf duidelijk te krijgen. Want nu ik er middenin zit merk ik iedere keer weer hoe lastig het is bij het begin te beginnen.  Doceren in hapklare brokken  is me niet eigen en hopelijk is ook dit een goede oefening. 


Tot zover voor vandaag. 




4 opmerkingen:

  1. Wij hebben de volgorde geleerd,prikkel-zintuig-denken/oordelen en dan bewustzijn. Laatst zag ik een stukje van kinderen,die fietsten met een blinddoek voor. Bij hen schijnt het bewustzijn de omgeving prikkels eerst te ontvangen en dan door te geven aan de zintuigen.Dit moet ik eens laten bezinken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi dat je dat he t geleze of gezien. Het is goed het zelf op te gaan merken. Ik ga daar leter ook og wel op in.

      Verwijderen
  2. Het zal vast aan mij liggen, maar ik vind dat je met een, voor mij althans, ingewikkelde zoektocht bezig bent. Ik vraag me serieus af of je nooit eens moe wordt van je eigen gedachtengang. Ik tik dit met enige schroom, maar niet reageren vind ik een zwaktebod.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hartstikke lief Ferrara dat je toch reageert. Nee ik word daar niet moe van het geeft me juist energie. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Ik vind het fijn erover te schrijven en het kost me echt niet zoveel denkwerk want dat heeft zich in vele haren opgebouwd. Ik schrijf slechts over wat er voor mij voor de hand ligt.

      Verwijderen