woensdag 12 augustus 2020

De Stem van de Stilte

 Voordat u de eerste poort kunt naderen moet u leren uw lichaam van uw bewustzijn te scheiden, de schaduw te verdrijven en in het eeuwige te leven.

Daartoe moet u leven en ademen in alles, zoals alles wat u waarneemt in u ademt; uzelf aanwezig voelen in alle dingen, alle dingen in het ZELF.

U moet niet toelaten dat uw zintuigen van uw den-ken een speelplaats maken.

U moet uw zijn niet afscheiden van het ZIJN en van alles buiten u, maar de oceaan doen opgaan in de druppel en de druppel in de oceaan.

Zo zult u in volledige harmonie zijn met al wat leeft; heb de mensen lief als waren ze uw broeder-leerlingen, discipelen van één leraar, zonen van één liefdevolle moeder.

Leraren zijn er vele; de MEESTER-ZIELis één, alaya, de universele ziel. Leef in die MEESTER zoals DE ZEVEN POORTEN ZIJN straal in u leeft. Leef in uw medemensen zoals zij leven in die ZIEL.

Voordat u aan het begin van het pad staat, vóór u door de eerste poort gaat, moet u de twee in het ene doen opgaan en het persoonlijke opofferen aan het onpersoonlijke ZELF, en zo het ‘pad’ tussen de twee – het antaskaraña– vernietigen.


‘Heeft u uw hart en denken afgestemd op het grote denken en hart van de hele mensheid? Want het hart van hem ‘die de stroom zou willen ingaan’ moet wor-den geroerd door iedere zucht en gedachte van al wat leeft en ademt, zoals de bulderende stem van de hei-lige rivier wordt gevormd door alle geluiden van de natuur die daarin weerklinken’.

Discipelen kan men vergelijken met de snaren van de vîñå waarin de ziel weerklinkt, de mensheid met DE ZEVEN POORTEN haar klankbodem, de hand die haar bespeelt met de welluidende adem van de GROTE WERELDZIEL. De snaar die onder de hand van de meester niet kan tril-len in lieflijke harmonie met alle andere, springt – en wordt weggeworpen. Zo gaat het ook met het geza-menlijke denken van lanoe-ßråvaka’s. Dit moet worden afgestemd op het denken van de upådhyåya – één zijn met de overziel – of zich ervan losmaken.

Zo handelen de ‘broeders van de schaduw’, de moordenaars van hun ziel, de afschrikwekkende dad-dugpa’s11.

Kandidaat voor het licht, heeft u uw wezen afge-stemd op het grote lijden van de mensheid? 

Is dat het geval? . . . U mag verdergaan. Maar vóór u voet zet op het treurige pad van smart, is het goed om eerst de valkuilen op uw weg te leren kennen.


Gewapend met de sleutel van welwillendheid, lief-de en tedere barmhartigheid kunt u vol vertrouwen de poort van Dåna doorgaan, de poort die aan het begin van het PAD staat.

\



1 opmerking:

  1. de stem van de Stilte deel ik graag!...Je 'slagveld' vind ik bijzonder.

    BeantwoordenVerwijderen