dinsdag 10 september 2024

012 Bewust leven

 de gescheidenheid van het ‘ditt en dat’, het dit-hier en dat-daar, niet alleen in de buitenwereld waarop wij met onze zintuigen zijn gericht, het geldt ook voor de dingen in onze binnenwereld, onze tegenstrijdige gemoedsgesteldheden, de diversiteit van onze strevingen, de vaak hevige tegenstelling tussen behoefte en bevrediging, tussen wel willen maar niet kunnen, dingen waarvan we ons in onze zelfobservatie bewust zijn en die ons de baas zijn waar wij baas zouden moeten of willen zijn

Uit Eckhart Nu



Alomvattende Eenheid. Opmerken en leren ervaren dat er niets is dat onafhankelijk bestaat.  Oost kan er alleen maar zijn omdat West er is en omgekeerd. Omdat er jong is is er ook oud.

We leven niet meer met die vanzelfsprekendheid dat alles er  kan zijn en er ook is. Het lijkt wel verbannen uit ons DNA bij wijze van spreken. We verbannen het een  en denken daarme het andere dat we WEl willen  te kunnen grijpen en vasthouden in alles. Zowel buiten onszelf als binnen in ons doen en denken. 

. Het heeft zoveel implicatie in het dagelijks leven waar we ons niet meer werkelijk  bewust zijn 

Hoe makkelijk  plakken we overal etiketten op om het tastbaar en duidelijk te maken.  Noodzakelijk. Zeker. Om te kunnen communiceren.Maar we plaatsen op die manier alles tegenover elkaar als zelfstandige onderwerpen en voorwerpen en weten niet meer dal als dit er niet is dat het  andere er niet kan zijn. We weten het soms wel maar dan nog leven we er niet mee. 

Weten is een totaal andere gesteldheid dan het doorvoelde bewustzijn van waaruit geleefd kan worden .  Weten is de hersenfunctie. Er volkomen van doordrongen zijn en ermee leven is een andere vorm van intelligentie die niets met een geleerd hoofd te maken heeft. Iedereen kan het leren door er op te letten en daardoor er eigen mee te worden.

Zoals we  spieren doepel en in conditie willen houden zo zouden we ook de geest  met aandachts oefeningen  soepel  houden. In het besef dat het er allemaal onafscheidelijk is en daar vanuit stabieler leren leven. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten