dinsdag 23 maart 2021

Metaforen en bewustzijn

 Wat zou het mooi zijn als de mensheid eens beter in de gaten zou krijgen waar religie en spiritualiteit eigenlijk over gaan.

Ja waar gaat dat dan eigenlijk over. In ieder geval niet over dingen van buitenaf. Dingen die we kunnen hebben en waar we ons aan vast kunnen grijpen als een overlevings strategie.. Misschien kan ik nog het beste zeggen dat het allemaal gaat om bewustzijn.


Hoezo bewustzijn?

De werkelijkheid, de buitenwereld komt bij mij binnen in mijn bewustzijn en dat bewustzijn is leeg. Het is leeg van zichzelf.  Het heeft alle ruimte om op te slaan wat voorbijkomt. Als het niet leeg was maar vol dan kan er ook niets binnen komen. Het probleem is dat het niet echt leeg is maar volgestopt  met allerlei zaken die komen en gaan komen en gaan, komen en gaan. Het zit vol met  alle gevoelens en ervaringen die ik door de jaren heen heb opgebouwd. Heel veel daarvan vaak ook nog in het zgn onderbewustzijn. Daar komen alle indrukken van dit moment nog bij en die worden door mijn  bewustzijn gekleurd op een manier die bij mijn leven en gevoel past door alle dingen die er in dat bewustzijn naar boven kunnen komen op elk gewenst moment waardoor ik de werkelijkheid nooit ongekleurd kan zien.

Bij iemand anders komen exact dezelfde werkelijkheden uit de buitenwereld op een andere manier binnen. Want die ander heeft hele andere gevoelens en ervaringen waardoor alles wat binnenkomt in dat bewustzijn een andere kleur krijgt, aangepast aan de ervaringen en gevoelens van die andere persoon. We kunnen nog zo denken dat we objectief kijken , helaas dat is een onmogelijkheid. We kunnen ons slechts bewust worden van de kleuren die we erop projecteren en als ik dat kan dan is dat  al heel wat.

In godsdienst en religie evenals in spiritualiteit gaat het erom dat het bewustzijn bereikt wordt met een bepaalde wijsheid die in gaat zien dat het bewustzijn gekeurd wordt. De verhalen die in religie, spiritualiteit etc. de ronde doen zijn daar  op afgestemd en in godsdiensten wordt veel gewerkt met verhalen uit de werkelijkheid van alle dag en dat zou als een matafoor in kunnen werken op ons bewustzijn.  Helaas zo wordt dat meestal niet gezien en worden de verhalen vastgegrepen en vastgezet. Geven we er een oordeel over en vinden dat bepaalde dingen niet goed of juist wel goed zijn. Dat is dus niet waar godsdiensten en andere vormen van religie over gaan. Alle verhalen die soms gruwelijk lijken willen ons iets duidelijk maken over dat gekeurde  bewustzijn.

Waar het werkelijk om gaat is de metaforen te leren herkennen en te zien dat het allemaal om de kleuringen in het bewustzijn gaat. Zodat we op een andere manier of bewustere manier met de uiterlijke werkelijhkheden om kunnen gaan. 

Als er een strijd gestreden wordt zouden we het kunnen zien als de strijd in onszelf tussen gevoelens van het hart en het verstand en misschien nog veel meer gespecificeerde mentale indrukken die vechten om de overhand in ons dagelijks leven. Helaas worden er veel verhalen misbruikt door onwetenden die de verhalen in een agressief potje gieten  en tot vastgezette strijdtonelen ombouwen om eigen ideeën over waarheid te verkondigen met vreselijke gevolgen. 

Als we ons zouden verdiepen op een manier die we  naar ons eigen innerlijke leven toe vertalen en zouden zien hoe we in onszelf regelmatig strijden met gevoelens en denkvermogen, dan  krijgen we meer zicht op hoe ons bewustzijn vol zit met allerlei mentale impulsen en daardoor beheerst wordt en zelfs door bepaalde neigingen worden overheerst. 

Het bewustzijn an sich is leeg maar er zit zoveel in wat komt en gaat wat altijd in beweging is dat we daar nauwelijks kijk op hebben laat staan er grip op krijgen. Toch is meer zicht daarop mogelijk door aandachtig aanwezig zijn en met behulp van metaforen kan er meer duidelijkheid ontstaan

Geloven is iets heel anders, dat is bij voorbaat uitgaan van een bepaald vangnet, Goden, God, Allah  en andere mogelijkheden om op terug te vallen als de leegte van de vele mogelijkheden te intens en daardoor desastreus lijken te zijn. Een rustpunt in de chaos van het brein. In de mystiek worden die beelden nooit vastgezet en blijven een open mogelijkheid om op terug te vallen. Het brein is ontoereikend om het geheel te bevatten en dat kan problemen geven. 

De metaforen juist interpreteren is iets waar je je hele leven mee bezig kunt zijn om het terug te vinden in het eigen diepste innerlijke bewustzijn.



Oriëntalis Nijmegen



2 opmerkingen:

  1. Prachtig verwoord. Het is een verrijking als je daar in durft te duiken!

    BeantwoordenVerwijderen