maandag 11 maart 2024

Kunstgrepen

 Jaren lang was er eenkunstroute in de wijk Presikhaaf.  Ik woon net aan de andere kant onder de spoorbrug door  maar ik heb er ook jarenlang aan meegedaan en mijn schilderijen tentoongesteld tijdens die route

Toen uiteindelijk de kunstroute door te weinig animo voor de bestuursfuncties werd opgeheven, hield ik er wat lieve vrienden aan over . Mede  doorverschillende innitiatieven die   in eerste instantie werden gesubsidieerd door de gemeente en  begeleid door kunst of wijkycoaches nelandden we met een heel klein geminimaliseerd  groepje in de biebliotheek Rozet  van Presikhaaf.  Ieder dinsdag morgen ontmoeten we elkaar daar en drijven op eigen kracht. We kijken en bespreken   allerlei dingen  die met kunst of cultuur te maken hebben  ons interesseren. We delen op een beeldscherm wat we gezien hebben  of gemaakt hebben   en bespreken het en vertellen wat we erover of ervan  denken.  Ondertussen komen er nu na verschillende jaren  natuurlijk ook  persoonlijke perikelen voorbij. 

Graag wilden we wat meer mensen bij onze activiteit betrtekken en dat wordt  door de medewerkers van de bieb aangemoedigd. Dus is er intussen weer iets nieuws ontstaan en nodigen we, als vrijwilligers, wat we intussen geworden zijn en die  door Rozet begeleid worden,   eens in de vier maanden een gast uit. Daar wordt dan meer bekendheid aan gegeven. Wel heeft een van ons subsidie aan gevraagd bij een  instantie die op bezoek is gekomen en ons innitiatief is door hen gehonoreerd.

We hebben al drie succesvolle ochtenden georganiseerd met met een architect die sprak over de architectuur en opbouw van de wijk en een ochtend met videobeelden over de kunstwerken die er in de wijk te vinden zijn. 

Vorige week was er een ochtend waarin we werden geïnformeerd over de geschiedenis van  de verschillende bioscopen die Arnhem rijk was en  over die er nu zijn.  Heelwas leuk  om door de bioscoopgeschuedenis van Arnhem te wandelen en tot de ontdekking te komen dat we een wan de eerste waren met een complete filmweek en bekende premières van films waar vele vips aanwezig waren.  

Het was een fijne morgen  En ook dat liep gelukkig weer als een trein. 


Onder de oude ailm affiches staat een maquette  van het Rembrant theater dat voor de oorlog in de steenstraat stond naast het jantoor van de Arnhemse Courant. 


Hier een uitgelichte  opname



De tussenliggende dinsdagen vullen we weer met onze  eigen kleine kkunstgrepenen met video beelden aan de gang gaan.  Als het beter weer wordt brengen  we  eens een gezamenlijk bezoek aan een tennoonstelling in een van de kleine kunstwerkplatsen of musea in de oomgeving. En natuurlijk kunnen zich daar  iedere dinsdag om 11 uur  altijd geïnteresseerde bij aansluiten. 

En dan moeten we nu ook weer aan de slag met de volgende grotere activiteit en presentatie.


4 opmerkingen:

  1. Wat een mooie geschiedenis hebben jullie samen, leuke initiatieven. Mooi gebouw waar jullie in zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat soort bijeenkomsten zijn gezellig en leerzaam. Als er een onderwerp is dat me boeit schuif ik ook even aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een mooi initiatief met gelijkgestemden.En zo gewaardeerd,dat het uitgegroeid is.

    BeantwoordenVerwijderen