zondag 18 augustus 2024

Zien dat het gebeurt

 Alles wat er in de wereld gebeurt.


Ik schrijf er eigenlijk nooit over. Je zou kunnen denken dat ik me er niet mee bezig houd of dat het me niet interesseert. Het zou ook kunnen dat ik me af wil sluiten voor alle ellende die er is om dat ik daar zelf veel te veel last van krijg of heb, Maar nee dat is het allemaal niet. 

Ik voel me wel degelijk betrokken bij alle problemen die zich in de wereld voordoen en heb er zo hier en daar wel een idee over. Ik zou er wel raad op weten met mijn domme verstand.  De beste stuurlui staan immers aan wal zegt het spreekwoord.

 Nee waarom ik me er op blog niet zo over uitlaat heeft denk ik andere redenen.  En ik zeg 'denk ik'  omdat het niet zo vreemd is dat de mens in het algemeen zich graag voor de gek houdt en het eigen gedrag mooi praat omdat het niet altijd makkelijk is tot de ontdekking te komen dat je niet zo aardig of verstandig en intelligent bent als je denkt. Ik ben daar geen uitzondering op  heb ik ontdekt. Maar goed ik dwaal af.


Het is vreselijk wat er altijd weer opnioeuw in de wereld gebneurd. We blijven herdenken om niet te vergeten in de hoop dat het ooit ophoud.  Maar het houdt nooit op. Altijd weer zitten we verstrtengeld in machtsspelletjes en elkaar naar het leven staan.  Dat is op grotere schaal desastreus net zo als  op het persoonlijke vlak al lijkt dat minder gevaarlijk.   Een mens kan dan een standpunt innemen voor het een of tegen  de ander. Maar daarme blijven we doorlopend  in gevecht met onszelf en met de wereld of de ander.  Het is als een gebed zonder einde, een uit zichzelf rollend rad dat wereldwijd  zo groot is dat het niet meer tegengehouden kan worden. Iedere keer weer lokt het ene het andere uit . 

Dat is de situatie  zo is het al in alle eeuwigheid zowel op micro als op macro niveau. Ook al lijkt er verschil, de basis is hetzelde .  Waar links is, is rechts. We leven in een dualiteit en dat is aan de ene kant wat leven mogelijk maakt maar maakt aan de andere kant het leven onmogelijk. Dat wat leven wel mogelijk maakt zou je  polatiteit kunnen noemen en dat is nou precies  wat  de angel uit de dualiteit als gevecht haalt.  Dan zijn er misschien tegengestelde bnelangen  maar is het streven gebaseerd op aanvulling en het compleet maken van alle mogelijkheden.  Dan draait niet alles meer om eigenbelang ofs pecifiek groepsbelang.

Helaas zijn er (nog steeds) te wijnig mensen die zo kijken en daarnaar handelen. De weinige die er zijn en die dan ook nog wat wereldwijd in te brengen hebben worden vaak bij voorbaat al afgewezen en tegenwoordig zelfs bedreigd want er zal ook altijd ingeleverd moeten worden. En daar willen demeeste nensennietgraag mee dealen. 

Zo werkt dat roollende rad dat immens groot is en steeds groter wordt wereldwijd omdat ook de wereld relatief kleiner wordt en  daardoor duidelijker  de  verhoudingen tot uitdrukki g komen en de onderlinge afhankelijkheid  kan worden gezien.

Maar ook op het micro nineau in onze kleine eigen persoonlijke wereld werkt het niet anders.  

Maar helaas in een balangen wereld en in een wereld waar het altijd  draait om het eigen middelpunt  zal het altijd fout blijven gaan. in het groot en zeker ook in het klein.  We nemen altijd een standpunt in.  Dat hoeft niet slecht te zijn als aanvulling  maar het  iimpliceert vaak onnodig helaas  meestal  tweedracht. 

Natuurlijk moeten wijze mensen altijd proberen de tweedacht tot stiilstand te brengen en oorlogen te voorkomen  maar zolang er machtsposities bestaan en zoveel belangen een rol spelen waar inleveren onmogelijk lijkt is er geen houden aan en zal het altijd weer opvlammen. Daar is geen herdenki g tegenop gewassen. Die zijn na de eerste emotie al snel weer vergeten en dan gaat iedereen verder in het eigen belangen wereldje. Of wil men toch liever zo s elnogelijk van die zware emotie af.

Als je naar de oorlogen kijkt die voortvloeien uit angst en eigen belang en je staat boven op de berg naar het slagveld te kijken dan zie je alleen maar bloed vloeien.  

Daarom neem ik liever geen standppunt in door naar buiten een schuldige aan te wijzen omdat ik ook in mijzelf die tweedracht van voor en afkeur herken. Omdat ik daar n ook niet altijd zuiver onbevooroordeeld insta en daarbij overzie ik  niet alle oorzaken  en gevolgen  culturele achtergronden etc. Natuurlijk merk ik ddat soort invloeden ook allemaal in mijzelf op. Ook ik kijk met mijn eigen gekleurde ogen naar de wereld  met mijn eigen mening en  ervaringen.  

Het bverschil is echter dat ik er in mijzelf op reflekteer en zie dat het gebeurd ook in mijzlef anderrs zou ik er niet op deze manier over schrijven. 

Een oplossing wereldwijd zie ik dus niet. Het enige wat ik kan doen is al die structuren in het klein in mezelf leren herkennen en me spiegelen aan dat wat ik aan menselijk leed tijdens het nieuws voorbij zie komen. Hopelijk gedraag ik me dan in het klein een bbeetje beter en vergevensgezinder zonder.  


Toch nog een citaat dat ik vond van dr. KING

'Als we voldoende spiritualiteit en ethiek bezitten , kunnen we haat vervangen door liefde en houden van degene die het onrecht doet terwijl we de daad die diegene verricht haten.'

Ja daarvoor .... er is nog zoveel te leren of te overdenken.



Manjusri et het vlammende zwaard van wijsneid


2 opmerkingen:

  1. "verbeter de wereld en begin bij jezelf" is een oude waarheid. Kijken naar jezelf en anderen accepteren zoals ze zijn kan,mits door veel mensen omarmt een kiem van vrede zijn

    BeantwoordenVerwijderen