woensdag 25 november 2020

Bewustzijn


Mind is a weird thing because it can think about itself
Demo Rinpoche


 In 2015 schreef ik het volgende blogje. Ik veranderde hier en daar iets maar vond het de moeite waard het nu hier te plaatsen.

Het zijn dingen waar ik met regel over  nadenk en het dan prbeer te verwoorden. Dat wil niet zeggen dat ik het ook als een waarheid bedoel. Dat zou alles vastzetten en dat is niet mijn bedoeling. Wat zich in het ewust zijn afspeelt, is afhankelijk van alles waar het mee geconfronteerde wordt en dat kan oneindig veel zijn, waarmee ik maar wil zeggen dat er voor ons als mens niets vast staat. 


Bewustzijn

Zijn we ons bewustzijn?  En wat is dat dan? Is het misschien een leeg vat waar alles in kan , waar we alles uit op kunnen diepen wat we willen en ons dan ook bewust kunnen worden dat het leeg is van zichzelf, zoals een kopje leeg is van thee.?
Het lijkt een heel grote verwarrende inhoud te hebben want het bewustzijn wordt beheerst door ons denken en  de emoties. We gaan er middenin zitten, denkend dat we DAT zijn. We beperken onszelf en zijn op zoek naar wie we werkelijk zijn en raken soms verstrikt in een spinnenweb van denken en emotie en dan zijn er ook nog al die  zintuigelijke facetten van buitenaf die het  denken en de  enmotie beïnvloeden waar we ons dan allemaal weer bewust van kunnen wordenen.  Weten we dan wie we zijn?. We zitten gevangen in die toestand en de meeste facetten daarvan hebben we niet eens in de gaten. We verbinden ons hoofdzakelijk met dat wat zich op een bepaald moment voordoet.

. Want wat we denken hoeven we niet te zijn. Dat is een onnodige beperking. Er is meer dan we op dit moment kunnen bedenken.

Meditatie meesters zeggen dat we ons van die gevangenschap gewaar kunnen worden. Bewust worden  van die emotionele overheersing die aangestuurd wordt door de zintuigen en het denken. Alleen al door je bewust te worden van innerlijke stilte en dan te zien hoe de dingen zich aan je voltrekken, kun je aan de gevangenis die je opgebouwd hebt in de loop der jaren, voorbij kijken en gaat er een andere nieuwe wereld open met grenzeloos veel mogelijkheden. Die wereld kun je leren kennen door de innerlijke stilte die zich bewust wordt van wat zich allemaal in je afspeelt.  Je leert het zien en herkennen, telkens weer opnieuw in andere situaties. Je kijkt ernaar en gaat weer terug naar je innerlijke stilte die ademt. En dan kan het gebeuren dat het echt stil wodt vanbinnen. 

Dat betekent niet dat je je dan niets meer bent en jepersoonlijkheid daarmee weggoitoit en niet nodig hebt. Nee want die heb je wel nodig om mee te werken maar het betekent een bevrijding uit het idee dat alles wat je denkt en emotioneel ondergaat het leven IS.

En dan heel langzamerhand ontstaan er misschien mogelijkheden om je steeds losser te maken van die emotionele en mentale overheersing zonder het te onderdrukken waardoor de gevangenschap nog  groter zou kunnen worden. Alles mag er zijn, je hoeft er alleen maar naar te kijken. Je leert zien dat je niet je emoties en denken bent maar dat je het hebt . Het zit allemaal in dat bewustzijn dat de mogelijkheid heeft om rustiger en stil kan worden. Je komt tot de ontdekking dat je als het ware een stapje achteruit kunt doen en naar jezelf kunt kijken. Kijken hoe je er weer middenin zit, loslaten en verder gaan. Iedere keer opnieuw. Het laat zien dat alle dingen als wolkjes aan de blauwe hemel voorbij trekken en je nergens in vast hoeft te zitten. Ook de wolkjes, het hoort allemaal bij het verhaal dat 'leven' heet. In dit leven ben je er onlosmakelijk mee verbonden en toch ben je het niet. Je hoeft er niet middenin te gaan zitten.   Geen wolkje is hetzelfde en alle wolkjes verdwijnen ook weer. Soms fijn dat ze weg zijn en soms jammer dat ze verdwijnen. Ook dat fijn en jammer is emotie en dat mag er zijn zolang je er maar naar kijkt en weet dat je het niet BENT. Het is jouw leven dat je HEBT met alles erop en eraan. Je bent het niet, al die binnenkomende zaken en toch leef je het helemaal. Er is ruimte genoeg om het te kunnen leven.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten