maandag 26 december 2022

Blijdschap onder de kerstboom

  Ondanks meer lijfelijke problemen die regelmatig best wel opspelen,  maar wat voel ik me toch verwonderlijk goed met het ouder worden. Terwijl ik rondom me heen bij ouderen toch  wel andere dingen zie.   De kommer en kwel van alles wat achtergelaten moet worden is aan de orde van de dag. Vaak onbewust ligt het aan de basis van de onvrede die er is. Vasthouden aan alles wat ooit was en de zgn verplichtingen die bij het leven horen als een gevoel van moeten beantwoorden aan bepaalde normen en waarden die vanuit cultuur en persoonlijke inzichten over wat goed en niet goed is, zijn opgebouwd, Al die dingen  worden onder de gewijzigde lichamelijke omstandigheden maar moeilijk veranderd of opgegeven.  Zelfs het gevoel van ergens schuldig aan zijn als er niet aan  'verantvwoordelijkheden' wordt voldaan, spelen een grote riol. En zoals ik al eerder schrteef. loslaten is  niet het juiste woord maar het gaat meer over 'er niet in blijven hangen'. Als ik iets wilt leren van het ouder worden is het dat  wel. En niet te vergeten de bewustwording daarvan. Dat ligt aan de basis. 


Natuurlijk spelen zulke dingen altijd een  rol maar door me er bewust van te worden lijkt het juist bij het ouder worden steeds eenvoudiger om me aan te passen aan de omstandigheden en voel ik me daar heel tevreden mee. Ik ondervind dat het niet gaat over minder gelukkig zijn omdat er dingen van het perspectief verdwijnen maar eerder gelukkiger zijn met de vrije keuze die ervoor in de plaats komt en vrij zijn om niet niet meerte doen wat teveel eisen aan me stelt of nauwelijks meer op te brengen is. Mijn eigen weg te kunnen vervolgen. Iedere kleer weer opnieuw bijstellen  en ervaren wat nog wel of niet meer  kan om tot een plezierige en goede nieuwe mogelijkheid te komen.   Soms heb ik extreme vermoeidheid over voor de invulling van een dag  maar het kan zomaar zijn dat ik tot de ontdekking kom dat ik dat niet meer moet doen en het achter me laat.

Dan verbaas ik me erover  hoe een andere invulling niet betekent dat het zware emoties met zich meebrengt maar eerder blijdschap over de nieuw gevonden mogelijkheden. Dat het geen verlies is maar winst ondat er altjd andere dingen voor in de plaats komen die dan nog wel tot de mogelijkheden behoren en zelfs nog meer voldoening kunnen geven doordat ik er ook op een andere manier kan zijn  voor en met anderen. 

Mijn uitgangspunt dat het leven bestaat uit onder meer de kontakten met anderen hoe dan ook, blijft  als een paal boven water staan. Het is ook de mogelijkheid om te reflekteren op het eigen functioneren en het bijstellen daarvan.  Zijn we niet op deze wereld om er samen in communicatie met elkaar iets goeds van te maken? En als ik dan de nieuwe mogelijkheden ervaar dan is er blijdschap over het genomen besluit dat eerder zo moeilijk leek  los te laten. Dus ervaar ik dat er niet in blijven hangen de manier is om met moeilijkheden om te gaan.


Wat heb ik genoten van de nieuwe manier van de kerst met de kinderen. Een gourmet, wat jarenlang de traditie was m, Allemaal bij elkaar zijn,,ging mede door de Corona in de eerste jaren  niet door.  Het kostte nu heel wat creatief denken voor ik tot de beslissing kwam hoe het dan in te vullen. Plots ging er een lichtje branden. Gezamenlijk eten zat zo vastgebakken in het systeem (maar wordt me te zwaar)dat zelfs het denken daar moeilijk los van kon komen maar idd eureke.  Hoe moeilijk kan het zijn en hoe makkelijk liggen de oplossingen  voorhanden waar volkomen langsop wordt gekeken. 

Gewoon de middag samenzijn  met een hapje en drankje  zonder veel poespas was een eyeopener. Hoe eenvoudig kan het zijn maar hoe moeilijk kan het lijken,.  Gewoon gezellig elkaar allemaal tegelijk ontmoeten.   En het was heerlijk. Ik jeb ervan genoten.  Na enkele jaartjes eindelijk ook weer de achterkleinkinderen zien en ervaren hoe leuk het is die kinderen life mee te maken in de huiselijke omstandigheden  Veel woorden hoef ik er niet aan te besteden maar kreten als : liefdevol, vreugdevol, blijdschap en gemeenschappelijkheid dekken de lading.

Het was een vredevolle kerst voor ons kleine gezelschap. 




 

2 opmerkingen:

  1. Wat een herkenning. Vaste gewoonten,die niet meer gaan gewoon loslaten. Vrijheid krijg je er door terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik moest bij het lezen van je stuk aan de vrijwilliger denken die mij vroeg of ik niet ander vrijwilligerswerk wilde doen. Antwoord: 'Nee, bij de bibliotheek aan huis heb ik het allemaal zelf in de hand, zodra ik in een team ga werken, komen er al snel vaste tijden en dagen, eventueel ruilingen enz. enz. Gewoon geen zin meer in, lang genoeg gedaan in mijn werkzame leven.'
    Ook wij hadden prima dagen, goed te overzien. Vandaag alles weer zo'n beetje normaal. Vanavond kliekjes eten, ook lekker!

    BeantwoordenVerwijderen