maandag 2 januari 2023

In verwondering rondkijken

  Wat verandert er toch ontzettend veel met het ouder worden. Eigenlijk heb je dat vaak niet zo in de gaten maar als je dan terugkijkt op het leven dat je geleid hebt dan kom je tot de ontdekking hoe anders de wereld er om je heen nu uitziet. Zo anders dan toen je een kind was.


Toen ik een kind was dacht ik als een kind. Hoe dat was...?  Dan moet ik diep spitten in mijn eigen geest.  

Zonder vooroordelen keek ik naar de mensen om me heen. Ze waren niet goed of slecht ik ervaarde alleen maar dat waar ze me mee benaderde. Ik voelde me goed of slecht op dat specifieke moment zonder het etiketje erop te plakken van: dit wil ik wel en dat wil ik niet  en met dat etiketje dagen  lang rond te lopen in verlangen of juist in weestanden of misschien wel jaren.

Het leven was niet zo gecompliceerd er hadden zich nnog niet zoveel ervaringen opgestapeld die ik nu allemaal wel meesleep en waar ik vaak maar moeilijk van los kan komen in de hoop er misschien  iets van geleerd te hebben. Maar is dat ook zo?  Leer ik ervan of blijf ik er juist in hangen? 

Heb ik er echt iets van gelleerd of is de manier van leven met een open gest zoals een kind in het leven staat zonder alle ballast die vastgehouden wordt niet veel eenvoudiger en leefbaarder. Kan ik dat werkelijk weer leren zo te leven? Is. Alles is veel meer wat het werkelijk is.  Een open geest zonder alle rugzakjes. Een geest die op ieder moment vrij is zonder allerlei eigen invullingen over  een mooie of slechte wereld waar ik in leef. Ideeën   die later allemaal zijn opgebouwd aan de hand van persoonlijke ervaringen die beslist  niet voor iedereen hetzelfde zijn.  

Worden als een kind. Alles nieuw en dan nieuwsgierig rondkijken in een nieuwe wereld die nooit een moment hetzelfde is maar altijd aan verandering onderhevig. Net als ikzelf.


Go with the flow. 




4 opmerkingen:

  1. In onze generatie zijn er veel veranderingen gekomen! TV en elkaar bellen zijn niet meer te herkennen....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weer worden als een kind zal niet lukken, je kunt dingen die je weet niet opeens niet meer weten, als je tenminste geen vervelende ziekte krijgt. Maar toch een heel goed en gezond 2023. Ella.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Weer worden als dit schattige duo gaat natuurlijk niet lukken. Sterker nog dit duo leert (te) snel de harde werkelijkheid kennen. Wij zouden wel op onze leeftijd de inmiddels voor ons overbodige ballast uit ons rugzak kunnen gooien. Ik heb onlangs gezien hoe dat een generatie doorschuift. Zoonlief (50) die nu min of meer dezelfde zorgen heeft over zijn kind die wij vroeger over hem hadden. Er is weinig nieuws onder de zon.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als je als kind geluk had,waren ook de mensen om je heen te vertrouwen. Dat werd een basis

    BeantwoordenVerwijderen