vrijdag 5 juli 2024

Geluk vlak onder je neus.

 Ja geluk en tevredenheid, hoe werkt dat nou in ons bewustzijn. Dat lijkt me wel weer iets om over te schrijven. Natuurlijk kan ik alleen maar iets vertellen over datgene wat ik bij me zelf opmerk  al schrijf ik dan op een manier alsof dat voor iedereen zo is dat is natuurlik niet waar. Iedereen heeft eigen ervaringen en soms herkennen we de dingen in elkaar en daar reageren we dan op. 

Gevoelens, dat is  de kwaliteit en de  noegelijkheid die in ieder mens aanwezig is en ons dingen laat ervaren. Tevredenheid en geluk zijn twee van die gevoelens die nauw verband met elkaar houden. De meeste gevoelens worden opgeroepen door omstandigheden zoals onder andere de omgeving waarin je leeft en de gezondheidstoestand waarin je verkeert.

We hebben meestal het idee dat we geluk en tevredenheid dan ook uit die omstandigheden  moeten zien te halen. Uit dat wat buiten onszelf aanwezig is of uit de plezierige dingen die van buitenaf aangeboden worden  en uit  onze gezondheidstoestand.  Vooral bij het zoeken naar geluk zie je dat gebeuren en dat kun je ook zelf zo ervaren. Iedere keer verdampt dat geluk  weer net zoals de omstandigheden veranderlijk zijn . De vakantie gaat voorbij het nieuwtje van dat wat we hebben verkregen  daar gaat het nieuws af en onze gezondheid blijft niet eeuwig optimaal en daarmee  verdwijnt het grote geluksgevoel.  Als je geluk hebt blijft er nog wat van  hangen in je gevoelens in de vorm van tevredenehid maar al snel zijn we aan een volgende vernieuwing toe en jagen op dat ultieme geluksgevoel dat toch weer verloren zal gaan na de vakantie of het feestje. . Zo houden we de jachtpartij in stand en willen altijd maar weer iets moois of nieuws beleven .  En als dat niet meer mogelijk is verschijnt er zelfs in  veel gevallen een soort van compensatie gedrag. Als het niet linksom kan dan maar rechtsom. 


Tevredenheid ziet er voor mij wat rustiger uit vanuit tevredenheid wil ik altijd nog wel leuke dingen ervaren en daar een extra kick van krijgen maar de noodzaak is aanzienlijk minder of zelfs helemaal verdienen. De jachtpartij  naar alle vermaak buiten mezelf   staat op een lager pitje.  Binnen tevredenheid  kan je heel gelukkig zijn ook zonder nieuwe uirtdagingen.   Het is voor mijn gevoel stabieler en kan ten grondslag liggen aan een leven dat niet op zoek is naar die vluchtige geluksmomenten. Een leven dat net als alle levens wel problemen kent maar daar een weg in zoekt in oplossingen en tevredenheid ook als er geen afdoende  bevredigende oplossingen zijn.  Dan wordt Tervredenheid en geluk een basis staat van zijn wat zeker niet hoeft te beteken dat het leven saai wordt. Integendeel. Want juist in die staat van zijn leer je de mogelijkheden binnen de beperkingen te vinden die een enorm gevoel van geluk kunnen veroorzaken die minder snel vergankelijk zijn dan de bevengenoemde jachtpartij. 

Het zijn lijkt mij, als ik zo naar mijn eigen ervaringen kijk, twee dingen die hand in hand gaan maar er zijn wel degelijk onderscheidingen in aan te brengen. En als je ziet welke onderschedingen dat zijn is er ook een keus te maken in dat waar je je op wilt richten,.  Het geluk en de tevredenheid die meer van binnenuit functioneren en daarbij natuurlijk ook net zo goed een afhankelijkheidsfactor van de omstandigheden hebben maardie minder belangrijk worden, wanneer je keus miet daarop wordt gericht . Daar is het waar je minder afhankelijk wordt van de niet altijd optimale omstandigheden. 

De dwangmatighed van je naar buiten richten op alles wat de omsgtandigheden te bieden hebben verandert . Dan zijn vakanties bijvoorbeeld en alle andere leuke omstandigheden nog wel belangrijk maar iets meer dominant rn geluk en tevredenheid zijn daar niet meer afhankelijk van. 


Al met al gaat tevredenheid meer om een staat van zijn. Van waaruit je leven gericht is . Dat leren cultiveren en  herkennen kan een slok op een borrel schelen voor de tevredenheid die altijd en overal aanwezig is onder allw omstandigheden. 'Een gevoel  en  een staat van zijn die je kunt leren ontdekken een manier van zijn  waaruit geleefd kan worden.  Dan licht geluk altijd vlak onder je neus. 




2 opmerkingen:

  1. Mooi geschreven Elly. Ik herken veel. En gewoon gelukkig en tevreden zijn,niet te veel willen als afleiding,het is zo heerlijk rustig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ligt vlak onder je neus. Zo waar! Je moet het wel kunnen zien en pakken, dat lukt niet iedereen. Zo jammer!

    BeantwoordenVerwijderen