Izerina vroeg me laatst hoe ik zo bij het boeddhisme was uitgekomen . Daar maak ik dan maar een blogje van.
liefde, compassie en wijsheid, dat is waar spiritualiteit voor mij over gaat en daar zijn hele boekenkasten vol over geschreven. Dus hoef ik daar niets aan toe te voegen. Maar als ik me met spiritualiteit wil bezighouden zal ik toch op zijn minst een klein beetje een idee moeten hebben waar het over gaat. Welke inhoud die woorden vertegenwoordigen. Ik kan er mijn eigen ideeën op los laten maar ik denk dat dat heel beperkt blijft. Ik merk het wel in gesprekken met anderen, waardoor mij nieuwe impulsen bereiken die ideeën daar over kunnen verbreden. Want er is zoveel meer dan ik in eerste instantie denk dat er is. Ik ben in ieder geval blij dat ik nog steeds de mogelijkheid heb dingen op te nemen die me goed doen en die me ook eigen te maken. Ik leer er veel van.
Jaren geleden ben ik op zoek gegaan en vond een foldertje in de bieb. In die periode was ik erg nieuwsgierig naar allerlei wonderbaarlijke buitengewone verschijnselen. Daar las ik veel boeken over en toen las ik over een cursus in De Geheime Leer. EUREKA.dacht ik.
Maar dat pakte toch anders uit dan ik me voorstelde omdat ik tot de ontdekking kwam dat voor allerlei verschijnselen die zo bovennatuurlijk leken, een raamwerk was waarbinnen ik ze kon plaatsen. Die structuur maakte veel duidelijk en gelijktijdig bleef het open. Zoals binnen stijgers veel verschillende huizen gebouwd kunnen worden.Er was nooit zoiets als: Dit is het en zo is het.
Langzamerhand ontstond er ook weer een gevoel vanuit mijn christelijke kindertijd. Een meer en anders willen leren over religie omdat het: zo is het uit het christendom me altijd al persoonlijke vraagtekens had bezorgd.
Zo belandde ik in de oosterse traditie en specifiek het Tibettaans Boeddhisme omdat het daar over studie en beoefening ging en ik mijn eigen brein kom gebruiken om te leren, denken, mediteren analyseren en te toetsen aan mijn eigen ervaringen. Wat een passende manier voor mij om ermee om te gaan en ik kreeg ook nog eens te horen dat er niets vast staat en er dus ook niets is om je aan vast te klampen in dat Boeddhisme. Dan blijven alle mogelijkheden openstaan. Het gaat om een structuur om iets op te bouwen. Dezelfde cobstructie als bij de steigers hierboven. Maar zonder steigers is het onmogelijk een huis te bouwen. En dat is dus wel belangrijk.
Intussen leerde ik door de Boeddhistische lessen, die zo mooi zijn opgebouwd ook anders te kijken naar het Chistendom en specifiek nnaar de mystieke teksten zoals Meister Eckhart,Johannes van het kruis e Theresa van Avila.
Wat ee wereldenvan rijkdom om van te smullen.
Vanmorgen las ik weer een les voor aanstaande donderdag. De drie hoofdzaken van de Lamrim, een van de eerste les transcripten van de van weilen Geleg Rimpoche. Maar het is nooit o 'ja, nu weet ik het wel', want de menselijke mogelijkheden zijn eindeloos. Het is zo knap opgebouwd waardoor ik de noodzakelijkheid leer van me verdiepen in de gegevens en daardoor duidelijk krijg wat het belang is om er op een inzichtelijke manier mee om tegaan. Met compassie bijvoorbeeld dat vaak zo lastig is om niet zelf in het gedrang te raken. Wat het precies inhoudt en hoe ik het stapje voor stapje kan leren realiseren in mijn eigen leven.
Soms denk ik na 35 jaar. Ik ben pas begonnen met leren.
Heerlijk nooit te oud dus.
Onderweg in een eindeloos landschap
Mooi Elly...Maar mede dankzij het feit dat ik zonder geloof ben opgevoed, bleek ik behoorlijk blanco. Het gekke bij mij was dat ik in het boeddhisme erg veel herkende, eigenlijk vooral de basis van het vrije denken...
BeantwoordenVerwijderenMooie weg Elly. En leren,heerlijk. Inderdaad zolang zintuigen en verstand blijven werken ben je nooit te oud om te leren. Izerina
BeantwoordenVerwijderen