Daar zijn zoveel mooie verhalen over. Je kunt ze vinden in allerlei culturen. Die oude verhalen. De een nog mooier dan de ander.
Ik herinner me dat ik in de Hobbit ook zo'n prachtig scheppingsverhaal las. Altijd zie ik bij alles wat ik lees het voor me als in een film. Zo mooi. Dat is ook genieten.
Natuurlijk gaat het er niet om al die verhalen letterlijk te nemen maar ze zijn als een sprookje dat iets bloot probeert te leggen. Ze vertellen iets over de diepere betekenis van het leven. Ze kunnen verborgen en soms lastig te herkennen aanwijzingen geven die op meerdere manieren uitgelegd kunnen worden. Voor mij geldt dan dat het is om mij duidelijk te maken hoe ik me zou kunnen gedragen in samenhang met mijn natuurlijke en oorspronkelijke afkomst en waardoor het een nieuwe kijk kan geven op het wereldtoneel van vandaag. Het kan me ook meer en beter de schoonheid laten zien van dat wat hier en nu in mijn eigen handen ligt.
De menselijke focus is over het algemeen zo egocentrisch gericht dat we het totale plaatje uit het oog verliezen terwijl de spontane dagelijks veranderlijke schepping voortdurend in en om ons aanwezig is. Schepping is geen momentopname maar is eeuwigdurend.
De schoonheid daarvan te blijven zien valt niet altijd mee wanneer de eigen problemen zich opstapelen .
Toch is het mijn ervaring door de jaren heen dat het steeds makkelijker wordt de schoonheid te blijven ervaren door alle vaak moeilijke omstandigheden heen . Het loopt synchroon met de mate waarop ik meer en beter bij de les kan blijven van het als vanzelfsprekend naar binnen keren en aandachtig opmerken. Niet dat het de problemen oplost, dat echt niet, maar het is meer dat ik eerder kan kijken naar al het bijzondere dat er overal is. Dat ook het onvoorspelbare een mysterieus spel van het leven is in plaats van het problematische plaatje dat doorlopend door mijn egocentrisch perspectief wordt opgeroepen..
Die twee dingen worden steeds beter met elkaar verbonden en tot een geheel in mijn ervaring.
Joseph Campbell schrijft over de schepping in zijn boek: De held met de duizend gezichten.
“ In de mythologie kent de schepping van het universum, overal waar de Onbeweeglijke Beweger, de Machtige Levende, in het middelpunt van de aandacht staat, een wonderbaarlijke spontaneïteit. De elementen verdichten zich en komen uit zichzelf, of op het geringste woord van de schepper, in beweging; de scherven van het zichzelf openbrekende kosmisch ei komen zonder hulp op de juiste plaats terecht.
Maar als het perspectief verschuift en de aandacht zich op de levende wezens richt, als het panorama van ruimte en natuur wegdraait van het standpunt van de personages die het moeten bewonen dan wordt het kosmisch toneel overschaduwd door een plotselinge verandering.
De vormen van de wereld lijken niet meer volgens de patronen van een levend, organisch, harmonieus geheel te bewegen, maar blijven weerspannig of hoogstens apathisch stilstaan. De rekwisieten van het universele toneel moeten op hun plaats worden gezet, soms zelfs met geweld. De aarde brengt doornen en distels voort; de mens eet brood in het zweet zijns aanschijns.”
Omdat de schepping zich als het ware ook in onszelf afspeelt lees ook hierin:
Als de aandacht zich verschuift van de oorspronkelijke schepping en zich daarvan afkeert dan stagneert die schepping en moeten dingen soms zelfs met geweld op hun plaats worden gezet.
En dan is mijn conclusie over het bovenstaande over de schepping dat ik het wil lezen als die kracht die als een potentie in onszelf besloten ligt dus in en om mijzelf aanwezig. Ik kan leren met aandacht naar al wat er is te kijken. Alle mogelijkheid is in onszelf aanwezig. Als die Machtige Bewegende Schepping in het middelpunt van de aandacht staat gaat alles als vanzelfsprekend goed dus is het zaak alles steeds minder vanuit dat egocentrisch perspectief te bekijken waardoor de universele schepping hersteld zou kunnen worden.
En als dat dan niet het geval is , dan werkt het in ieder geval heilzaam in mijn eigen leven en functioneren. En dat is geen dom geloven, dat is mijn eigen levende ervaring dat het echt functioneert..
![]() |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten