woensdag 1 mei 2024

009 chaos in mijn mind

 Wat vind ik het toch ontzettend knap dat leraren in staat zijn ingewikkelde stof aan anderen duidelijk te maken in een natuurlijke volgorde. Dat is bijna niet te doen voor een amateurtje met beperkingen in het geschreven woord. Daarvoor is meer know how  nodig om misverstanden te voorkomen. Dan gaat er niets boven direct contact  met degene die zich de stof volkomen eigen heeft gemaakt.  Het is niet voor niets dat kinderen naar school gaan om basisvaardigheden te leren. En daar hebben ouders dan natuurlijk het grootste aandeel in. Wat een prachtige manier om uit te groeien tot mens en goede leraren voor handen te hebben. Het is niet allemaal zo vanzelfsprekend.   De mondelinge overdracht van wat verteltd wil worden  is  de meest zinvolle maniet van overdracht. 

Ik merk dan ook dat ik gaande deze weg niet in staat ben echte  duidelijkheid te geven over het onderwerp 'bewustzijn'. Waarom stop ik er dan niet mee? Nou  gewoon omdat ik het buitengewoon boeiend vind om te zien hoever ik kom met het verwoorden van dingen die ik denk te hebben geleerd en ervaren. Alles wat ik zelf  in dat bewustzijn heb opgeslagen. Dat bewustzijn dat al omvat end is en slles  in zich opneemt maarniet meer en niet minder is dan  een heldere lege ruimte zonder begrenzing. Als er geen heldere lege ruimte was zou er niets in aanwezig kunnen zijn en ook onderdeel van dat bewustzijn kunnen worden. Net als fysieke objecten alleen kunnen bestaan op basis van ruimte. Ze  kunnen er alleen maar ziin en tot vorm en leven komen  omdat er ruimte is. Omdat er ruimte is kunnen objecten onderdeel van de ruimte worden  en dan kunnen wij er concepten op plakken en  het namen geven. Zoals meubels, huizen, mensen, dieren, landschappen, zon, maan en sterrenstelsels. En dan noemen we alles samen universum. Een naam waar alles bij hoort en ook onderdeel van is. Als er geen ruimte is kan er niets fysiek bestaan.

Met bewustzijn is dat niet anders.  Ik kan het beschouwen als   een heldere zuivere ruimte om het wat inzichtelijker te maken. In het Boeddhisme wordt die heldere zuivere ruimte Rigpa genoemd. 

Het heeft   de kwaliteiten van waarnemen, opslaan, vergaren. Samen met deeveneens  aanwezige   mentale factoren is het  een grote werkzame ruimte. Pas op het moment dat ik aan de inhoud namen ga geven wordt het inzichtelijker.

Samen met die mentale factoren  kan ik de werkzaamheid leren zien en ervaren. Opmerken wat en hoe het allemaal zo gebeurt in mij.  Op het moment dat ik er namen aan geef, wordt  net begrijpbaarder. Dan kan ik de werkingen die erin aanwezig zijn  leren herkennen en ervaren. 

Wat heb ik dan nu intussen op een rijtje

Het altijd  aanwezige ruimtelijke  bewustzijn  dat bij leven  één geheel vormt met de opslag  verbonden met de mentale  factoren die  daarin werkzaam zijn.

Ik wil dat graag uitzoeken omdat mijn gevoel van welzijn sterk afhankelijk is van wat zich in mijn geest   afspeelt. . En omdat ik graag hged in mijn vel wil zitten vind ik het belangrijk te onderzoeken hoeveel invloed ik op mijn bewustzijn heb, want ik heb gemerkt dat ik vaak niet meer dan een speelbal ben van alle dingen die me zogenaamd overkomen. En weet soms niet zo goed hoe ik daarmee om moet of wil gaan.

Met name die mentale factoren hebben veel invloed op alles wat ik   in mijn geest stop.  En dat is nogal wat.  Want ik heb gevoel, zintuigen, emoties en een heel leven aan ervaringen dat ik in mijn bewustzijn heb gestopt. En wie weet wat ik nog meer tegen zal komen.  

Dan zal ik toch weer bij het begin moeten beginnen. Want alles bij elkaar lijkt het af en toe  een chaos door  alles wat er bij me binnenkomt. Heb ik daar dan geen enkele zeggenschap over? Ik kan of wil toch niet alles ontlopen of  vluchten voor wat me niet aanstaat.

Zal ik ik dan nu maar eens  beginnen met globaal naar  die mentale factoren te kijken?. Want het zijn er best veel als je ze gaat benoemen. 




3 opmerkingen:

  1. Mooi, dank je... maar ik kan er


    ook zelf over gaan schrijven....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zo af en toe lukt het me,te kijken naar wat er binnen komt. Zonder meteen te reageren met al of niet heftige gevoelens en er een denkproces op los te laten. Ooit las ik over monniken,die in staat zijn de allereerste mini-seconde van waarnemen te ervaren voor de hele riedel losbarst. Dat lijkt me vredig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt en nis mogelijk. Dat zou veel ruzies enzelfs oorlogen kunnen voorkomen. En het is te oefenen.

      Verwijderen